Manažeři opět v pohybu

Ekonomické zvraty posledních let přiměly nejen americké manažery zdržovat se více doma a méně na služebních cestách. V letoším roce by se však situace měla změnit a manažeři na služební cesty opět vyrazí. Hovoří o tom alespoň poslední výzkum společnosti NFI Research, jehož se zúčastnily dva tisíce vedoucích pracovníků z celého světa. 72 procent dotázaných uvedlo, že se v následujícím roce chystá cestovat za obchodem ve stejném nebo vyšším poměru než loni.

Polovina dotázaných plánuje v letošním roce čest až dvacet cest. Nejvíce přitom vzroste objem mezinárodních cest, jelikož se více než polovina respondentů chystá na jednu až deset mezinárodních cest. Důvodem opětovného nárůstu služebních cest představitelů managementu je nutnost zůstávat v kontaktu se zaměstnanci a představiteli firemních kanceláří v různých částech světa. Podporují jej také zlepšující se ekonomické podmínky.

Na druhou stranu se objevuje stále větší počet i kvalita technologií, které mohou nahradit osobní setkání, kvůli němuž by manažer musel cestovat. Manažeři proto musí zvažovat alternativní možnosti cestování za obchodem a využívání moderních komunikačních technologií. Doposud však stále vítězí setkání tváří v tvář, protože je efektivnější z dlouhodobého hlediska. 28 procent manažerů, jejichž služební cesty se letos uskromní uvádí jako důvod poklesu zájmu o cestování právě komunikační technologie, náklady a osobní rozhodnutí.

-kk-
Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com