Kyberzločinci: Proč jsou v Evropě úspěšnější než v Asii?

Kybernetičtí zločinci se často zaměřují na externí poskytovatele služeb, kteří dostávají údaje a data od klientských společností. Jde například o poskytovatele služeb v oblasti správy daní a mezd. A s rostoucím počtem firemních procesů roste i riziko.

Ilustrační snímek

Podle výzkumu, na který upozornil web MBA školy INSEAD se ukradená data zpravidla objevují v pochybných zákoutích internetu (tzv. dark web). Analýza ukradených dat ukázala, jak si v tomto ohledu stojí veřejně obchodované společnosti převážně z Evropy a jihovýchodní Asie (Švédsko, Finsko, Německo, Francie, Spojené království, Jihoafrická republika, Austrálie, Hongkong, Singapur, Malajsie a Indonésie).

Nejohroženější je Finsko

Bylo zhodnoceno do jaké míry se hackeři útočící na společnosti z těchto zemí při svých útocích koordinují, a také to, kolik citlivých informací bylo nezákonně odcizeno nebo zveřejněno. Citlivé informace jsou především interní e-maily, důvěrné dokumenty jako byznys plány nebo obchodní tajemství, a také uživatelská jména nebo hesla k systémům s omezeným přístupem.

Překvapivě se zdá, že hůře jsou na tom společnosti ve vyspělých evropských státech. Právě ty jsou ohroženy více než společnosti z rozvíjejících se asijských regionů. Jedním z vysvětlení může být to, že vyšší digitální zralost evropských společností s sebou nese také vyšší celkovou zranitelnost, neboť kvůli vysokým nákladům na pracovní sílu se společnosti snaží automatizovat co nejvíce procesů. A tak existuje více příležitostí pro krádeže dat.

Asie dohání Evropu v digitálních telchnologiích

Vystavení asijských společností kyberzločinu pravděpodobně během příštího roku vzroste. Výhodou asijských společností však bude to, že nasazují ty nejmodernější technologie, zatímco v Evropě mnohé společnosti stále používají technologie, které jsou už celé roky staré a více zranitelné.

Obecně řečeno se jihovýchodní Asie zdá být méně náchylná k závažným problémům v oblasti kybernetické bezpečnosti, což se o Evropě říct nedá.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge