Kyberlumpové versus kyberpolicajti

Když se před několika málo lety stal Internet důležitým centrem obchodu, komunikace a zábavy, takzvaní „kyberpoldové“ se pokoušeli vypracovat základní pravidla, omezení a zásady, aby ochránili zájmy zákazníků i obchodníků. Bohužel, dosud neexistuje žádný mechanismus, jenž by těmto zákonům dodal váhy. Internet je totiž příliš rozsáhlý a zasahuje do příliš mnoha zemí, aby tyto aktivity mohly být efektivní.

Posílení zákonnosti na webu se týká hlavně nejrůznějších kriminálních činností, které tato technologie umožňuje. Důležité však je ptát se, proč tyto nekalé aktivity zamořují internet a jak před nimi běžné uživatele ochránit. V listopadu minulého roku věnovaly americké úřady 86 milionů dolarů na trénink bojovníků s internetovým zločinem a devětadvacet států podepsalo dohodu, v níž se zavazují bojovat proti tomuto druhu kriminality.

Značná část webové zločinnosti se týká bankovních a finančních operací s kreditními kartami. Proto by je šance, že skutečně účinná internetová legislativa přijde právě ze strany společností vydávajících platební karty, které by komplexním přepracováním systému autorizace mohly snížit možnost jejich zneužití až o 23%.

**Datum vydání: VII/2002**
Zdroj: CRM Daily - americký portál věnovaný CRM a knowledge managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CRM Daily