Kuba spustila vlastní "Wikipedii"

Kuba spustila svou vlastní online encyklopedii EcuRed podobnou Wikipedii s cílem popsat svou verzi vnímání světa a historie. Informovala o tom agentura Reuters, která dále píše, že svého ideologického nepřítele, Spojené státy, encyklopedie popisuje jako „impérium dnešní doby“ a „nejmocnější národ všech dob“.

Vztahy USA a Kuby jsou na bodu mrazu od konce komunistické revoluce a nástupu Fidela Castra do funkce prezidenta v roce 1959. EcuRed o USA píše jako o impériu, které si historicky přivlastňovalo území a přírodní zdroje jiných národů pro své obchody a monopoly.

O reformách ani řádka

Encyklopedie EcuRed (www.ecured.cu) byla oficiálně spuštěna 14. prosince, kdy obsahovala již téměř 20 tisíc záznamů. Uživatelé mohou upravovat stávající a přidávat nové záznamy až po schválení administrátory encyklopedie. „Naší filozofií je shromažďování a rozvoj znalostí s demokratizujícím, nikoli ziskovým cílem, z pohledu dekolonizátora,“ uvádí EcuRed.

Encyklopedie obsahuje rozsáhlý životopis Fidela Castra včetně jeho role po roce 2006, kdy byl v důsledku nemoci nucen předat moc bratru Raulovi. Současný prezident Raul Castro je charakterizován jako revolucionářský bojovník, politický vůdce, státník a armádní velitel. O ekonomických reformách, které zavedl letos, se nepíše nic.

Podle letošního vládního průzkumu má přístup k internetu zhruba 1,6 milionu z 11,2 milionu obyvatel Kuby.

-kk-

Zdroj: Reuters - portál největší světové mediální agentury reuters
Zobrazit přehled článků ze zdroje Reuters