Krize telekomunikačních společností - konec v nedohlednu

Kdysi hvězdné firmy z oboru telekomunikací zažívají propad. Bernie Ebbers, výkonný ředitel společnosti WorldCom, byl nucen odstoupit, akcie společnosti Qwest klesly na historické minimum, Siemens plánuje propuštění více než 6 500 zaměstnanců. Zdá se, že problémy jsou zakořeněny hluboko ve struktuře tohoto průmyslového odvětví a že zde nepomůže ani celkové ozdravení ekonomiky.

Telekomunikační průmysl je totiž založen na infrastruktuře, a infrastruktura se buduje dlouho a pomalu. Telekomunikační firmy se proto musí spoléhat spíše na prognózy poptávky – a ty jim, bohužel, v poslední době nevycházely. V oblasti pevných linek se například očekával nárůst poptávky o 100 %. Budovala se proto infrastruktura na 7 let dopředu, ale investice do infrastruktury se nevrátily.

Řešením se zdají být fúze, ale těm často brání regulační pravidla. Fúze dvou telekomunikačních gigantů by vedla k vytvoření jediného gigantu, který by měl obrovskou tržní sílu. Východiskem z krize mohou být tedy spíše technologické inovace – nadměrná kapacita přenosových linek se dá např. využít k provozu vysokorychlostního připojení k Internetu.

**Datum vydání:** V/2002
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist