Konec e-businessových platforem

Banky a softwarové společnosti investovaly v letech 2000 a 2001 ohromné sumy do platforem pro elektronické obchodování s obligacemi, devizami a odvozenými cennými papíry. Celkem vzniklo přes 200 takových platforem, bohužel však začaly krachovat. Neznamená to však, že by tyto elektronické obchodní platformy byly špatné. Pouze dosud nebyl nalezen obchodní model, který by fungoval. Při jeho hledání se postupovalo metodou pokusu a omylu, což si vyžádalo časové a finanční oběti.

Význam elektronického obchodování však stále roste, takže celý problém nelze ignorovat. Banky a ostatní firmy si musí uvědomit, že elektronický obchod není jen elektronická verze běžného způsobu obchodování – je to něco zcela nového. Nyní se tedy musí zaměřit na to, co má být pro elektronický obchod typické – totiž transparentní stanovování cen a reakce na požadavky a potřeby zákazníků.

Účastníci trhu tvrdí, že za 10 nebo 20 let bude k dispozici několik solidních platforem, které umožní zákazníkům obchodovat maximálně efektivně s mnoha druhy zboží a služeb. Náznaky dalšího perspektivního vývoje jsou patrné již dnes – jedna z největších platforem, **Tradeweb**, má celkový obrat 17 miliard dolarů denně.

**Datum vydání:** IV/2002
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist