Kde jste vzali mou e-mailovou adresu?

Také se podivujete, jak se ve vaší e-mailové schránce může pořád brát tolik nevyžádané pošty? Nikdy jste se nezaregistrovali na webových stránkách, které vám pravidelně rozesílají své novinky? Vězte, že nejste sami. Článek shrnuje nejčastější způsoby, jimiž rozesilatelé nevyžádané pošty získají vaši adresu.


- Webové stránky. Spammeři používají speciální programy, které sbírají e-mailové adresy obsažené v HTML kódu vašich webových stránek.

- Webové formuláře. Některé stránky od vás vyžadují vyplnění formulářů. Spamměři pak z těchto formulářů dokáží získat vaši e-mailovou adresu, protože jsou na internetu veřejně dostupné nebo jim je prodají správcové příslušných stránek.

- Offline formuláře. Některé firmy prodávají vlastní seznamy adres.
- Vyhledávání systémem Whois. Tento systém dokáže odhalovat e-mailové adresy osob, které si zaregistrovali své domény.

- Internetové prohlížeče. Některé stránky dokáží pomocí internetového prohlížeče zjistit e-mailovou adresu uživatele internetu, aniž by si toho všiml.

- Chaty. Internetové diskuse jsou jedním z nejúrodnějších polí pro spammery, protože je často navštěvují noví a nezkušení uživatelé internetu.

- Textové zprávy. Poslali jste někdy zprávu na neexistující adresu? Pak se vám vrátila s hlášením o nedoručitelnosti. Někteří spammeři využívají této techniky k odhalování existujících e-mailových adres. Rozešlou testovací zprávy na adresy, o kterých se domnívají, že by mohly existovat a pokud se jim jejich zprávy nevrátí, vědí, že daná adresa existuje.

- On-line zlaté stránky. Co by mohlo být pro spammera lákavější než seznam jmen a e-mailových adres rozdělený do kategorií?

- Řetězové dopisy. Napíšete něco svým pěti přátelům a každý z nich to předá svým pěti přátelům… E-mailové adresy, na které se zprávy odesílají jako kopie jsou pro každého spammera radostí.

- Kupované seznamy. Spammeři nakupují seznamy adres osob, které se někam zaregistrovaly, aby získaly informace z nějaké oblasti.
V případě boje se spamem je nejdůležitější prevence. Založte si proto zvláštní e-mailové adresy, které budete uvádět jako kontakt na sebe, kdykoli si nebudete jisti, zda daná stránka vaše údaje nezneužije. Využívejte antispamové filtry.

-kk-

Zdroj: WebProNews - americký portál pro webové profesionály
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebProNews