Jsou rychlejší čipy pro obchodní transakce důležité?

S nárůstem počtu komplexně řešených síťových projektů a novou úrodou on-line nakupujících se současně zvyšuje zátěž již beztak zaměstnaných komerčních serverů – zdá se tedy, že rychlé čipy a procesory nebyly nikdy potřebnější než nyní. Navzdory tomu společnosti zpomalily tempo, v jakém zavádějí nejnovější procesory, tento pokles se týká také programového vybavení – operačních systémů i upgrade aplikací. Analytici předvídají, že ani v blízké budoucnosti se podnikové rozpočty na oblast IT nezvýší a na poslední čipové sady a procesory bude pohlíženo spíše jako na možnost než nutnost.

Pro firmy bylo v minulosti jakékoliv zvýšení rychlosti procesorů prostředkem k překonání konkurence. Dnes, v čase napjatých rozpočtů, si však uvědomují, že tento způsob nevede k větším prodejům, spíše zvažují případné nevýhody plynoucí z jejich zavedení. Prodej čipů ve Spojených státech poklesl o 10,9 procenta, avšak celkosvětově vzrostl o 5,8 %. Uživatelé se začínají více orientovat na práci v síti a méně na místní zdroje, což vede k nižším požadavkům na výkon stroje, zato však ke zvýšeným nárokům na spolehlivost a stabilitu. Protože firmy zjišťují, že rychlejší procesor ještě nemusí neznamenat rychlejší obchodní transakci, budou se muset výrobci IT soustředit na způsob, jakým uvedou na trh své příští produkty.

S nástupem nových technologií – např. gigabitového Ethernetu - zjistily mnohé společnosti, že upgrade vnitřní sítě by přišlo na nemalé peníze. Přesto některé podniky nové technologie zavádějí – rychlost zde není tím hlavním, svoji roli hraje dramatické snížení cen hardware. Společnosti produkující IT výrobky se nyní snaží orientovat spíš na přítomnost – přestávají budovat vzdušné zámky a poukazují na to, že jejich technologie jsou s to vyhovět požadavkům skutečného obchodního světa.

**Datum vydání: VIII/2002**
Zdroj: CRM Daily - americký portál věnovaný CRM a knowledge managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CRM Daily