Jihoafrické telekomunikační společnosti - Jak spoutat divočinu

Připojení venkovských oblastí Jihoafrické republiky (JAR) k telefonní síti je velkou výzvou. Ve srovnání s městskými oblastmi země pohltí tento projekt zhruba třikrát větší objem prostředků. Vzhledem ke své chudobě nejsou ani samotní venkované příliš atraktivními zákazníky. Další zvýšení ceny za připojení způsobují vysoké náklady na opravy dlouhých vedení procházejících neosídlenými oblastmi a vysoká cena mědi používané pro výrobu vodičů. Vzácným jevem nebývá ani přerušení spojení z důvodu krádeže mědi.

Přestože se držiteli monopolu v oblasti telekomunikací – jihoafrické společnosti Telkom, již podařilo řadu venkovských oblastí připojit, zdá se být právě tento její monopol největší překážkou současných telekomunikací JAR. Společnost Telkom se brání příchodu nových společností na trh, přičemž sama dosud nenabízí možnost připojení k síti Internet. Velký počet pracovníků Telkomu je dosud negramotných a stanovování sazeb za hovory je neprůhledné. Existuje reálná možnost prodloužení monopolu Telkomu až do května roku 2002.

V současné době je aktuální otázka, jaký podíl poskytne vláda v budoucnosti zahraničním společnostem, kolik jich bude a z jakých zemí. Důležitou roli při výběru sehraje právě tlak vlády na připojení venkova. Při najímání pracovníků budou zahraniční firmy pravděpodobně nuceny respektovat „pozitivní diskriminaci černochů“, kterou vláda JAR prosazuje.
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist