Je tu nový, digitální svět (1/2): Průmyslový věk končí

Aktuálně zažíváme digitální transformaci. Jde o hluboký socioekonomický posun směrem od hierarchie řízené shora dolů k sítím, které jsou založeny na jednotlivcích na stejné úrovni. Mnoho našich současných přesvědčení a paradigmat se rychle stává něčím, co už patří minulosti. Nástup digitalizace je velmi silný.

Ilustrační snímek

Například pro hudebníky donedávna platilo, že mohli skutečně uspět pouze tehdy, když je objevila nějaká významná nahrávací společnost a uzavřela s nimi smlouvu. Dnes se však může stát virálním i domácí video nahrané na YouTube. Hudebníci dnes mohou získávat fanoušky prostřednictvím online platforem a už k životu nepotřebují žádné velké hráče.

Něco podobného lze pozorovat také v případě kdysi drahých encyklopedií, které jsou dnes nahrazeny široce dostupnou bezplatnou encyklopedií založenou na kolektivních znalostech mnoha lidí.

Mediální průmysl je první oblastí, na které je dobře vidět efekt digitální disrupce v celé jeho šíři. Jedním ze základních poznatků je, že nástup digitalizace zpravidla znamená konec pro mnoho pracovních míst, protože na transformovaných trzích už prostě nejsou potřeba, upozorňuje článek na webu management-issues.com.

Mizející pracovní místa

Všechny nové technologie posilují naléhavý celosvětový sociální problém. Dramatický počet pracovních míst trvale mizí – a to ve všech odvětvích. Nejtěžší zásah utrpí výrobní průmysl. Také už existují obchody bez pokladních. A mizí i mnoho dalších servisních a obslužných pozic. A nejen to – začínají mizet i místa znalostních pracovníků, protože umělá inteligence je stále dokonalejší.

Technologické revoluce předcházejí revolucím ekonomických. Uvidíme, jaké nové způsoby vytváření ekonomické hodnoty vzniknou. Objeví se také nové způsoby, jak tuto novou ekonomickou hodnotu distribuovat. V průmyslovém věku bylo tímto prostředkem zaměstnání. Co to bude v nadcházejícím digitálním věku, to zatím nevíme. Stále čekáme na lepší způsob, jakým může být nové bohatství lidem distribuováno.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Je tu nový, digitální svět (1/2): Průmyslový věk končí

Aktuální

Je tu nový, digitální svět (2/2): Byznysu pomohou hry