Je internet základním lidským právem?

Téměř čtyři z pěti dospělých lidí na světě se domnívají, že přístup na internet patří k základním lidským právům. Vyplývá to z průzkumu britské mediální společnosti BBC World Service, která oslovila více než 27 tisíc lidí v 26 zemích. Právo na internet podpořilo i více než 70 % oslovených lidí, kteří internet nepoužívají.

Státy, jako je Finsko nebo Estonsko, již právo na internet zavedly mezi základní lidská práva svých občanů. Mezinárodní organizace včele s OSN pak také vyvíjejí tlak na zavedení univerzálního přístupu k internetu. I Evropská unie již přijala ustanovení, které říká, že jakákoli opatření členských států proti volnému přístupu k internetu musejí respektovat základní práva a svobody občanů.

Největšími zastánci internetu jakožto základního práva jsou země jako Mexiko, Brazílie a Turecko, ale i Jižní Korea. Tři čtvrtiny respondentů z Japonska, Mexika a Ruska pak uvádějí, že by bez internetu nemohly existovat. Většina obyvatel Japonska, Jižní Korey a Německa však cítí, že nemůže na internetu bezpečně vyjadřovat své názory.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC