Je hands-free bezpečnější?

Obecně se má za to, že telefonování při jízdě automobilem pomocí hands-free sady je bezpečnější, než držet telefon v ruce. Výzkumy však ukazují, že to může být ještě nebezpečnější než klasické telefonování. Dokládá to například výzkum studentky doktorského studia experimentální psychologie na kanadské Dalhousie University Yoko Ishigamiové, která s ním zvítězila v národní soutěži studentských odborných prací. 

Mluvení a poslouchání jsou podle jejích závěrů velice náročné úkoly, zejména pokud člověk dopředu přemýšlí, co řekne. Konverzace tak zaujímá veškerou pozornost člověka, který řídí a zároveň telefonuje. Vnímá sice věci kolem sebe, ale to neznamená, že je jeho mozek stačí správně zpracovat.

Neprokázalo se, že by použití hands-free sady nějak zvyšovalo bezpečnost jízdy. Řidiči s těmito sadami totiž mají tendenci si příliš věřit a řídí rychleji. Ti, kteří telefonují s telefonem v ruce, jezdí sice pomaleji, ale riziko nehody je u nich stejně velké. Ishigamiová proto dospěla k závěru, že by mělo být zakázáno jakékoli telefonování při řízení.

-kk-
Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise