Jaké hardwarové požadavky bude mít Windows Vista?

Nový operační systém Microsoftu, Windows Vista, má sice vyjít až příští rok, ale při pořizování nového hardware byste na něj měli myslet už nyní. Vista bude mít totiž mnohem větší hardwarové nároky, než mají současné Windows XP. Zkrátka, pokud v současné době do firmy kupujete počítače, na kterých má běžet Windows XP, měly by to být takové stroje, abyste bez ztráty výkonu mohli v budoucnu upgradovat na Vistu.

Sám Microsoft pro Windows Vista uvádí následující požadavky:
- 512MB RAM (1GB doporučeno)
- Moderní procesor o rychlosti minimálně 800 MHz
- Grafická karta s podporou DirectX 9, technologie WDDM a Pixel Shader 2, 32-bitovou barevnou hloubkou a 64MB RAM
- Harddisk o kapacitě 40GB, a s 15 GB volného místa.
- DVD-ROM mechanika

Podle testů druhé betaverze Visty, které proběhly na podobné sestavě, je tato doporučená konfigurace však pohádkou - systém totiž běžel až žalostně pomalu.

Další test proběhl na notebooku Acer Aspire 9500, který je vybaven sedmnáctipalcovou obrazovkou, grafickým akcelerátorem ATI se 128MB videopaměti, procesorem Pentium M 2GHz, 2GB RAM a 80GB harddiskem.
Výsledek byl pochopitelně mnohem lepší. Velký vliv na chod tohoto graficky náročného operačního systému má samozřejmě grafický akcelerátor, který s nástupem Visty přestane být doménou pouze náruživých počítačových hráčů a grafiků.
2GB RAM je také mnohem vhodnějších než Microsoftem avizovaných 512MB, které jsou pro chod Visty skutečně k smíchu.

S pamětí RAM se to totiž má tak, že celých 400MB je z ní ukrojeno samotným operačním systémem ihned po jeho startu. Pokud byste tedy disponovali sestavou o paměti 512 RAM, pro práci s aplikacemi by vám zbývalo již jen 100MB, což je skutečně hodně málo a například o spuštění více než jedné aplikace souběžně si můžete nechat leda tak zdát. Vista s 512MB RAM je tedy v praxi téměř nepoužitelná.
1GB paměti už dává aplikacím prostoru více, ale pro skutečně pohodlnou práci je 2GB RAM optimum.

Poslední test se konal na sestavě s 64-bitovým procesorem AMD Opteron, grafickou kartou nVidia GeForce 7800 s 256MB videopaměti, 4GB RAM a dvěma 200GB SATA harddisky v RAID 1 konfiguraci.
Tento stroj samozřejmě zvítězil na celé čáře. Instalace proběhla rychle a výkon byl skvělý. Souběžně spuštěných aplikací můžete mít spousty a vše běží naprosto hladce, rychle a bez problémů.

Pro rozumný chod Windows Vista lze tedy doporučit sestavu s 2GB RAM a grafickou kartou s 128-256MB videoRAM. Otázkou potom je, jak se postavit k procesorům. 32-bitové procesory sice pro chod Visty stačí, ale 64 bitů je na výkonu skutečně znát. Pokud však nyní koupíte 64-botový procesor, tak jeho výkonem budete „plýtvat“ na 32-bitovou verzi Windows XP, nebo se vystavujete zbytečným problémům s ovladači u Windows XP v 64-bitové verzi.
Řešením tedy může být koupě sestavy se 64-bitovým procesorem, který pro současný provoz Windows XP lze nastavit na 32-bitový mód a později spolu s upgradem na Vistu jej přepnout do módu 64-bitového.

-ds-

Zdroj: Infoworld - magazín o nových technologiích, podnikových strategiích, CRM
Zobrazit přehled článků ze zdroje Infoworld