Jak zavést agilitu: Když bance konkurují digitální inovátoři

Síla agilního přístupu spočívá v tom, že je založený na rychlých, opakovaných úpravách a spolupráci. To umožňuje sladit práci malých, autonomních týmů s tím, co skutečně potřebují zákazníci. Banky by měly začít agilní přístup zavádět u jednoho produktu nebo oddělení a postupně jej rozšířit i do dalších oddělení.

Ilustrační snímek

Agilní přístup se dnes rozšiřuje mimo původní oblast vývoje softwaru až ke změně organizace celých velkých společností. Článek na webu obchodní školy INSEAD nám zprostředkoval pohled manažera, který vedl transformaci ING a v současné době pracuje na transformaci Sberbank.

Podle něj se zvyšují očekávání zákazníků, což pak zvyšuje tlak na firmy napříč odvětvími. Dnes už tím, s kým byste se měli přímo srovnávat, není váš přímý konkurent, ale je jím Amazon. U bank to znamená, že např. když jsou lidé už navyklí na dodávku balíčků Amazonem ještě v den objednání, budou podobné tempo očekávat i u své banky.

Standardy dnes nastavují digitální inovátoři. Pokud zde jsou společnosti, které táhnou a zavádějí změny třeba i v jiných oblastech, musíte se od nich učit.

Transformace ING

V ING vznikly nové malé týmy, označované jako čety. Lidé se najednou mnohem častěji potkávali se skutečnými koncovými zákazníky. Celá struktura se stala méně hierarchickou a zaměstnanci dokonce museli znovu přihlásit na nové pracovní pozice v nové organizaci. Třetina top manažerů odešla, protože se nové kultuře neuměli přizpůsobit.

Agilní přístup se zaměřuje na to, aby téměř všichni zaměstnanci měli pravomoc rozhodovat. Zavedením agilního přístupu se také vše posouvá do vysoce spolupracujícího prostředí. Odborníci na IT i profesionálové, kteří pracují nebo se starají o zákazníky, se přitom stávají členy jednoho týmu.

IT dosud bylo spíše jen podporou pro lidi zaměřené na byznys, dnes jsou však týmy smíšené. Vzhledem k tomu, že každý tým potřebuje odborníka na IT, musely být i v ING nabráni noví talenti. V případě společnosti ING byl však přechod k agilnímu prostředí spojen s tak působivými výsledky, že sám o sobě přilákal mnoho nových technicky zdatných zaměstnanců.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge