Jak vytvářet dobrá hesla

Dobré heslo nemá v podstatě s heslem nic společného. Jde především o systém vytváření kódů, které se snadno zapamatují, ale složitě odhalují. Kódy se navíc rozumí i to, že jedno odhalené heslo nebude znamenat automatické odhalení veškerých vašich hesel. Článek popisuje jednu z možných metodologií, která vám pomůže vytvářet těžko odhalitelná, ale zapamatovatelná hesla.

1. Zvolte základní frázi, která bude obsahovat nejméně pět slov. Může to být začátek vaší oblíbené písně, název knihy nebo cokoli jiného, co si dobře pamatujete. Heslo sestavte z prvních písmen této fráze. Autor uvádí příklad tcith (z názvu knihy The Cat in the Hat). Tento jednoduchý kok vás ochrání před těmi, kteří by chtěli odhalit vaše heslo na základě slovníkových výrazů.

2. Nahraďte některá malá písmena velkými, případně čísly nebo dalšími symboly. Udělejte to tak, aby vám to dávalo smysl. Například Tc!tH. Tento krok výrazně zvyšuje čas potřebný k tomu, aby vaše heslo odhalil některý z programů na generování hesel.

3. Upravte své heslo pro každou stránku nebo aplikaci. Můžete vycházet ze stejné základní fráze, přidejte ale pokaždé další znaky, tak aby jich heslo mělo nejméně sedm a obsahovalo i nějaké číslo. Opět si zvolte vlastní systém přidávání znaků. Například o5Tc!tH. Začali jsme s heslem o pěti malých písmenech, což znamená 11 881 376 různých možností kombinace. Po tomto třetím kroku jde už více než o trilion kombinací.

4. Udělejte si poznámku. Máte svou metodologii a pravidla vytváření hesel. Nyní si můžete pro sebe poznamenat mnemotechnickou pomůcku, abyste vy nezapomněli a zároveň to nemohl nikdo jiný odhalit. Poznámku uchovejte například v peněžence. Konkrétní podoba poznámky může být například Základní: cat.

5. Opakování. Stejnou základní frází můžete používat ve více případech, vytvořte si však více úrovní hesel. Tutéž frázi můžete využívat například pro nefinanční operace, jinou pro účet se zadáváním čísla kreditní karty a jinou například pro internetové bankovnictví. V ideálním případě byste měli svá hesla měnit každých 90 dní. V papežence pak budete mít papírek a nápisem jako:

Základní: cat

Nákup: harry

Bank: light

-kk-

Zdroj: CSO Magazine - Internetový magazím pro vedoucí pracovníky v oboru bezpečnosti a IT.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CSO Magazine