Jak správně podávat informace na internetu

Existuje studie (Memory for Advertising and Information Content), která srovnává tištěný text s textem na monitoru. Je známo, že tištěná verze je bezesporu lepší než obrazovka, co se týče zapamatování si obsahu. Lidé mají lepší schopnost vybavit si detaily, které viděli v tištěné podobě. Není to nic překvapivého. Různé podobné studie ukazují, že je o 20 – 30 % obtížnější vstřebat text z obrazovky.

Internet je tedy spíše pro úřadování než pro zábavu.

Google vybudoval svoje podnikání na tom, že uměl vypíchnout právě to, co populaci nejvíc zajímá a co hledá. Nenarazíte tu na bannery a grafiku, která by měla za úkol zvýšit povědomí značky. Google zná své příznivce a ví, co na internetu funguje a co ne.

Podle jistých informací prý bude informační obsah, shlížený na obrazovce, zapamatován podobně jako tištěný text, pokud bude obsahovat výhradně informační data, která jsou pro čtenáře zajímavá.

Internet tedy dělá dobrou službu při distribuci konkrétních informací o produktech a službách. Není to dobré místo pro získávání srdcí a myslí, přesvědčování lidí, aby dělali něco, kvůli čemu se na internet nepřihlásili. Tradiční marketingové techniky, jako opakování obchodního jména a používání obrázků pro komunikaci atributů značky, tady nefungují tak dobře.

Co funguje jsou užitečné stránky, které neplýtvají časem a jdou přímo k věci.

Internetové komunikátory by měly být více o reakci na informační potřeby lidí, než o snaze ovlivnit a tlačit je někam, kam nechtějí.

-av-
Zdroj: Marketing Profs - americký server z oblasti reklamy a marketingu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marketing Profs