Jak si vybudovat kontakty na profesní sociální síti

Ilustrační snímek

Také se vám stává, že si otevřete svůj účet na LinkedInu a máte schránku plnou pozvání ke spojení od neznámých lidí? Většina z nich tvrdí, že jste přátelé, ale vy jste o nich nikdy neslyšeli. Proč byste se tedy s nimi měli spojovat?

Profesní sociální sítě, například LinkedIn, slouží nejen k tomu, abyste si mohli vytvořit online životopis, ale především k získávání a rozvíjení kontaktů z vašeho oboru. Spojit se s někým na sociální síti však není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Hodně záleží na tom, jakým způsobem se představíte a požádáte o spojení. Odeslání automatické hlášky „Rád bych si vás přidal do své sítě“ cizímu člověku většinou nefunguje. Jak tedy správně požádat, aby si vás někdo přidal do své sítě? Server careerealism.com radí:

1. Vysvětlete svůj záměr

Otevřeně napište, proč se chcete s dotyčným spojit. Pokud vám vaše sociální síť nabízí automaticky předvyplněnou větu „Rád bych si vás přidal do své sítě“, smažte ji a napište něco osobního.

2. Zmiňte, odkud dotyčného znáte

Možná jste četli jeho příspěvky v některé z diskusních skupin, navštívili jeho webové stránky nebo znáte někoho z jeho přátel, kteří vám jej doporučili.

3. Najděte něco společného

Hledejte společný obor nebo zájem, společné kontakty, diskusní skupiny apod. Může vás spojovat i vzdělání a dosavadní zkušenosti. Zmiňte to ve svém pozvání a připište, že věříte, že se můžete vzájemně obohatit.

4. Ukažte nadšení

Pokud například hledáte zaměstnání a oslovujete vedoucí představitele zajímavé firmy, dejte jim najevo, že jejich firmě fandíte a že byste se o ní rádi dozvěděli více.

5. Odkažte na něco z profilu

Než někoho oslovíte se zájmem o spojení, přečtěte si jeho profil. Pak ve své pozvánce zmiňte něco, co vás v profilu zaujalo.

6. Poděkujte

Předem poděkujte za to, že se s vámi dotyčný bude chtít spojit. Napište také, že mu rádi pomůžete v něčem, co umíte a mohlo by to pro něho být užitečné.

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com