Jak řešit pocit křivdy na pracovišti? Vyzkoušejte vúdú

Stres způsobený arogantním či hrubým chováním manažerů si vybírá svou daň v podobě klesající morálky a výkonnosti zaměstnanců. Ponechme nyní stranou, nakolik je špatné zacházení nadřízených s podřízenými skutečné a do jaké míry probíhá jen v myslích podřízených. Zaměstnanci, kteří se cítí rozhořčení a naštvaní kvůli chování svých nadřízených, se objevují všude. Otázkou zůstává, jak tyto pocity zmírnit a zajistit, aby neměly neblahý vliv na kvalitu jejich práce. A už to zní jakkoli divně, podle nejnovějších vědeckých zjištění může pomoci vúdú.

Ilustrační snímek

Studie pracovníků kanadských a amerických univerzit zveřejněná v únorovém čísle odborného časopisu The Leadership Quarterly ukázala, že pocity nespravedlnosti na pracovištích dokáže výrazně snížit zapichování špendlíků do vúdú panenek, které představují nadřízené.

I když pomsta je obecně snímána spíše negativně, studie potvrdila, že symbolický akt odplaty – v tomto případě v podobě propichování vúdú panenek – zásadně pomáhá obětem získat zpět pocit spravedlnosti. V podstatě však může stejně pomoci jakákoli forma symbolické odplaty, například házení šipek do šéfovy fotky.

Symbolická pomsta pomůže jednotlivcům i celým firmám

Účastníci studie si nejprve měli vybavit a představit pracovní situaci, v níž se k nim nespravedlivě choval jejich šéf. Pak dostali za úkol vyplnit jednoduché písemné cvičení. Část z nich navíc měla k dispozici online program, v němž mohli vytvářet vúdú panenky, pojmenovat je po svých šéfech a následně je propichovat špendlíky, pálit svíčkami nebo štípat kleštěmi. Ukázalo se, že právě ti, kteří se mohli odreagovat pomocí vúdú panenky, se výrazně více zbavili pocitu hořkosti a lépe zvládli přidělený úkol.

Naše zjištění ukazují, že odplata prospívá nejen jednotlivým obětem, ale může prospět i celé organizaci, protože vnímání spravedlnosti je důležité pro výkonnost a duševní pohodu zaměstnanců,“ citoval autory studie britský server Telegraph.co.uk.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk