Jak přežít současné tempo v informačních technologiích

Společnosti a jejich zaměstnanci řeší problémy s nadměrným přehlcením informacemi. Současné informační tendence s sebou přinášejí i stres a vypětí. Mobilní telefony, e-maily, Internet – to vše umožňuje neustálou komunikaci, což je však někdy spojeno s vysokými požadavky na zaměstnance.

O víkendech a dovolené je spojení se zaměstnancem v některých firmách pravidlem. V jiných případech zaměstnanci raději sami věnují o dovolené jistý čas telefonátům či kontrole elektronické pošty, ačkoli jim vedení doporučuje, aby si vzali dovolenou – představa stovek nevyřízených e-mailů po návratu do práce je pro ně děsivá.

Na zaměstnance jsou kladeny i velké nároky týkající se nových počítačových programů – v tomto oboru jde vývoj neustále kupředu, což znamená, že zaměstnanci jsou nuceni vstřebávat nové a nové informace. Někteří lidé jsou přemírou požadavků zahlceni, je to nad rámec jejich schopností.

Společnosti by se měly snažit své zaměstnance kladně motivovat, neklást přemrštěné nároky a vysoké cíle. Lidé nemusí pracovat rychle, musí pracovat bystře a inteligentně. Některé firmy proto kromě informací o nových technologiích a obsluze počítačových programů zahrnují do svých školení také tzv. **time management**, neboli informace o tom, jak si správně rozvrhnout pracovní dobu a najít si čas na odpočinek.

Zdroj: World Health Organisation - Stránky Světové zdravotnické organizace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Health Organisation