Jak ochránit e-mail před hackery

Co ztratíte, když se váš e-mail stane obětí hackerského útoku? Můžete přijít o osobní zprávy a kontakty. Důvěrné informace týkající se vás nebo dalších osob mohou proniknout na veřejnost. Nedávno se to například stalo kandidátce na americkou viceprezidentku Sarah Palinové.

Používáte-li webový e-mail, nastává první problém hned s tím, že vaše přihlašovací jméno tvoří součást adresy. Každý, kdo od vás tedy dostane e-mail, zná vaše přihlašovací jméno. Útočníkovi pak zbývá jen odhalit heslo. K tomu mnohdy stačí jen přihlásit se jménem jiné osoby a vyžádat si zaslání hesla po zodpovězení bezpečnostní otázky, na kterou majitel účtu odpovídá, když si účet zakládá. 

Bezpečnostní otázka nebývá pro blízké majitele účtu žádným oříškem. Často jsou úspěšní i ti, kteří dotyčného neznají, ale najdou si o něm informace na Internetu. Pokud tedy při zakládání e-mailové schránky odpovídáte na bezpečnostní otázku pravdivě, jste ohroženi. Pokud chcete zachovat pravdivou odpověď, napište ji například tak, že jednotlivá slova proložíte znaky jako je @ nebo +. Útočníkovi tím znesnadníte odhalení vašeho hesla a systému bude jedno, zda vaše odpověď na bezpečnostní otázku dává smysl. Svou odpověď můžete opravit i zpětně, pokud již máte e-mail založený.

Pokud je o vaše heslo, často bývá jednodušší je odhalit, než si myslíte. Jméno vašeho psa nebo vaše telefonní číslo se dá rychle zjistit. Stejně je tomu i v případě, že zvolíte náhodně vybrané slovo. Útočníci totiž dnes běžně testují hesla k e-mailovým účtům tzv. slovníkovou metodou – jejich software jednoduše zkouší použít slova ze slovníku. Heslo by proto mělo obsahovat kombinaci písmen a číslic. Pokud to poskytovatel umožňuje, používejte i jiné symboly. Heslo by mělo být alespoň osm znaků dlouhé.

Odborníci doporučují využít jako základ hesla větu, kterou si dobře pamatujete. Z ní pak použijete první písmena a číslice. Např. Moje dcera se narodila v roce 2005 – mdsnvr2005. Jestliže máte problémy se zapamatováním hesla, uvědomte si, že je menší problém heslo zapomenout, než si je někam zapsat. Dále se doporučuje pravidelně hesla měnit a mazat data ukládaná webovými prohlížeči. Po použití e-mailu se vždy odhlašujte.

-kk-
Zdroj: USA Today - portál amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje USA Today