Jak nejlépe najímat pro firemní digitální iniciativu (2/2)

V předchozím článku jsme viděli, že pokud chcete najmout ty správné lidi pro vaše digitalizační projekty, musíte se soustředit nejen na jejich technické dovednosti.

Ilustrační snímek

Jaké měkké dovednosti jsou potřeba?

Co se technických dovedností týče, nejčastěji jsou vyžadovány znalosti ohledně uživatelské zkušenosti a analytické dovednosti. Podle Harvard Business Review jsou však také zapotřebí měkké dovednosti – obzvláště tyto:

  • Týmová práce
  • Vedení lidí
  • Komunikační dovednosti

Poptávané jsou také kritické myšlení, kreativita a schopnost dobře spolupracovat. Adaptabilita může být dokonce ještě důležitější než počet programovacích jazyků, které kandidát zná. Aby se digitalizace ve firmě hnula kupředu, jsou totiž potřeba lidi, kteří umějí spolupracovat, nebojí se chyb, protože ty se prostě můžou vyskytnout – a umějí se rychle dát dohromady, když se tak stane.

Důležité jsou týmy, ne jednotlivci

Vždy budete potřebovat lidi s tituly PhD a MBA. Měli byste však přijímat i absolventy mimo STEM obory a hledat i mezi lidmi, kteří nemají vysokoškolské vzdělání. Lídři v agilních organizacích za sebou nemají vždy ty nejlepší univerzity. Pokud si najmete programátora, který nemá magisterský titul, možná z něj nikdy nebude prvotřídní topmanažer. I tak však může být velmi cenným kolegou svého týmu.

Motivujte své rekruty ke zdokonalování

Odměňte své lidi za to, když se něco naučí a dosáhnou další úrovně znalostí. Nabídněte jim za to lepší peníze nebo benefity. To, co může být také atraktivní, je, když jim umožníte získat další zodpovědnost. Zaměstnanci obvykle sami dobře vědí, co potřebují zlepšit. Protože dnes existuje mnoho způsobů, jak se mohou učit, mnoho společností se už ani neobtěžuje s nabízením školení. Existuje totiž mnoho obsahu přístupného online.

Pro následující disciplíny existují bezplatné nebo nepříliš drahé online kurzy – jsou to např.:

  • Strojové učení
  • Python a R

Zaměstnanci by však měli mít možnost vzdělávat se i během své pracovní doby. Celkově jim však není potřeba další vzdělávání strkat až pod nos – zaměstnanci s vysokým potenciálem si najdou příležitosti sami.

-jk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review

Články v sérii

Aktuální

Jak nejlépe najímat pro firemní digitální iniciativu (1/2)

Aktuální

Jak nejlépe najímat pro firemní digitální iniciativu (2/2)