Jak na email marketing

Účinnost email marketingu a z toho plynoucí popularita zapříčinila, ze se o něj začali zajímat i tradiční obchodníci, kteří jinak na internetu nejsou příliš aktivní. I když email marketing není jaderná fyzika, jeho pravidla a praxe jsou odlišné od jiných marketingových médií.
Pokud chcete, aby váš email marketing byl úspěšný, přečtěte si následující tipy.

1. Získejte povolení
Zákazník musí se zasíláním vašich obchodních emailů souhlasit, což je ostatně zakotveno i v zákoně. Pokud budete takové emaily zasílat bez příjemcova souhlasu, tak se vystavujete nejen postihu ze strany zákona, ale i riziku ztráty dobré pověsti a důvěry svých zákazníků.

2. Snažte se získat co nejvíce příjemců
Pokud na svých webových stránkách zavedete pouze kolonku s popisem „přihlaste se k odběru informačních emailů“, příliš mnoho příjemců tím nezískáte. Specifikujte, jaké informace a jak často se lidem dostanou. Například: „Přihlaste se k odběru našeho měsíčního informačního bulletinu a získejte tak přístup k zajímavým článkům a novinkám ze světa personalistiky“.

3. Zasílejte lidem jen to, o co opravdu stojí
Umožněte uživatelům zvolit si, jaké informace chtějí formou emailu přijímat. Při registraci do vašeho „mailing listu“ by měli mít možnost určit okruhy svých zájmů, podle čehož bude upraven typ informací, který jim bude zasílán.

4. Vyhodnoťte svůj stávající seznam příjemců
Jako obchodník potřebujete vědět, kdy a jak byly emailové adresy na vašem seznamu získány. Stejně tak byste měli zjistit, kdy zákazník naposledy slyšel o vaší firmě. Mnoho zákazníků na ni možná zapomnělo nebo již nepotřebují vaše produkty. Měli byste proto rozdělit seznam na nedávno získané emailové adresy a adresy staršího data.
U starších adres použijte na konci emailu dotaz, zda si zákazník přeje dále vaše zprávy přijímat. Způsob odpovědi může být vyřešen například formou potvrzovacího odkazu.

5. Vytvořte dobrou emailovou kampaň
Jestliže chcete, aby vaše emaily jen nezůstávaly ve schránce a zákazník jim skutečně věnoval pozornost, mějte na paměti, že méně je někdy více. Jedna z nejčastějších chyb, kterých se obchodníci v této oblasti dopouštějí, je příliš mnoho textu, příliš mnoho témat a příliš mnoho obrázků. Čtenář je tím zahlcen -  neví, na co má zaměřit pozornost a nakonec se naučí tyto zprávy ignorovat, než aby si nad nimi lámal hlavu.
- Zpráva musí být krátká a k věci. Soustřeďte se jen na několik témat a veďte čtenáře na vaše webové stránky, kde se dozvědí více.
- Grafiku a obrázky užívejte střídmě.
- U reklamních emailů používejte jednoduché, srozumitelné a k akci podněcující odkazy. Např. „Zjistit více o produktu“, „Koupit v e-shopu“, „Jít na kompletní článek“ a podobně.
- Vytvořte zdání naléhavosti pomocí hesel typu „jen do vyprodání zásob“, „slevová akce jen do konce května“ a podobně.

6. Nepoužívejte klasické emailové programy typu MS Outlook
Standardní emailové programy nejsou určeny pro marketing. Mají mnohá omezení a provoz email marketingu jejich prostřednictvím vás bude stát mnohem více úsilí a nákladů, než kdybyste použili softwarové řešení určené přímo pro email marketing. Takových služeb je mnoho vy musíte jen zjistit, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

-ds-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com