Jak drony a další technologie promění logistiku

První, co nás napadne při zmínce o dronech v souvislosti s dodavatelským řetězcem, je doručování balíčků pomocí dronů u Amazonu. Tím to však teprve začíná. Drony a další prudce se rozvíjející technologie budou mít na logistiku ještě mnohem větší dopad.

Ilustrační snímek

Sklady fungující bez lidí

Právě teď je využití dronů testováno nejen pro doručování zboží, ale také pro činnosti, které probíhají uvnitř skladů. Drony by tak mohly skenovat čárové kódy zásob a v mžiku tak poznat, jaký je jejich aktuální počet. Pro ten samý účel jsou také navrhovány pozemní, nelétající roboti. Je víc než pravděpodobné, že do pár let se budou po skladech prohánět autonomní vysokozdvižné vozíky, protože chráněné prostředí skladu je pro jejich nasazení víc než vhodné.

Jaké jsou ty hlavní příčiny revoluce v oblasti logistiky, dodavatelských řetězců a doručování zboží zákazníkům? Jsou to nové technologie, které umožňují zlepšit fungování hlavně v těchto oblastech:

  • snižování nákladů,
  • bezpečnost,
  • dopad na životní prostředí.

Není to jen o dronech a autonomních vozidlech. Pro oblast logistiky budou zásadní také 3D tisk, GPS a umělá inteligence.

3D tisk se v příštích letech stane levnějším a v důsledku toho jím budeme umět s rozumnými náklady vytisknout téměř vše (od autonomních vozidel až po lidské orgány k transplantaci).

GPS se z vojenské technologie vyvinulo v nástroj, který všichni máme v chytrých telefonech a který je velmi přesný. GPS nám umožní sledovat položky ve skladech i produkty vyráběné na výrobních linkách. A to vše uvidíme ve speciálních kontaktních čočkách.

A především nesmíme zapomenout na pokročilou umělou inteligenci, která logistikou opravdu otřese – tak jako mnoha jinými oblastmi, uzavírá článek na webu thebalance.com.

-jk-

Zdroj: The Balance - americký server zaměřený na peníze a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Balance