Jak by se maloobchod měl přizpůsobit nakupování online

Jsou tradiční fyzické prodejny odsouzeny k zániku s tím, jak roste nakupování online? Výhody pro zákazníky jsou jasné: internetové obchody jsou k dispozici neustále a umějí doručit nákup až do domu.

Ilustrační snímek

Pro retailové hráče může být obtížné přizpůsobit se mohutnému vzepětí nakupování online. Zákazníci si zvykají na to, že s firmami i s obchody komunikují na digitálních kanálech. Fyzické prodejny se proto budou muset proměnit.

S fyzickými prodejnami můžete samozřejmě sociální média dobýt. Právě sociální média jsou skvělá vstupní brána do online prostoru. Mnoho zákazníků se při nákupu spoléhá na online recenze a pokud se vám podaří propojit fyzické prodejny s eshopem, můžete toho využít a svým zákazníkům poskytnout skvělou zákaznickou zkušenost.

Přizpůsobte se digitálnímu věku

Maloobchod chtě nechtě musí klást menší důraz na fyzické prodejny a zaměřit se více na hledání nových způsobů, jak do provozu zapojit také eshop a online aktivity. Jedním ze současných trendů je přeměna prodejny na showroom. Výhodou tohoto řešení je, že je potřeba méně zásob, což znamená nižší náklady na logistiku. Showroomy především umožňují zákazníkům vyzkoušet si produkty. Zde opět platí, že když si obchodníci dají záležet, mohou poskytnout zákaznickou zkušenost, která je odliší od konkurence.

Nakupování na internetu by mělo být chápáno jako něco, co má fyzické prodejny podporovat. Můžete tak například poskytnout kiosek v prodejně, ve kterém si zákazníci budou moci najít online recenze vámi prodávaných produktů. To jim umožní hned po ověření spokojenosti s daným produktem tento produkt nakoupit. Můžete také propojit online recenze s produkty tím, že na jejich etikety nebo visačky přidáte QR kódy.

Budoucnost? Žádné placení a žádné fronty

Bezplatné retailové systémy jsou automatizované platební platformy, které začínají obchodům umožňovat odstranění zdlouhavého čekání ve frontách. Síť kamer a umělá inteligence pomůže zrychlit proces platby. Amazon Go a některé technologické startupy už taková řešení nabízejí, uzavírá web business2community.com.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com