Hackeři se zaměřují i na mobilní zařízení

Stále více menších firem umožňuje svým zaměstnancům využívat osobní smart telefony i pro práci. Tento krok ale může vést k problémům, kvůli novému typu počítačových pirátů, kteří se začínají zaměřovat na mobilní telefony.

Počítačoví piráti – hackeři - mohou využít spyware, aby viděli, co píšete a zprávy, které dostáváte. Mohou dokonce vystopovat polohu vašeho zařízení. Pro velké firmy s pozorným IT je tyto hrozby mnohem jednoduší zvládat. Menší firmy ale často nemají zdroje, aby zaplatily bezpečnostní software pro jednotlivé telefony.

 

Bezpečnostní firmy se ale pomalu zaměřují i na potřeby malých a středních firem. Nabízí nenákladný software, který kóduje e-mailové zprávy nebo monitoruje podezřelé aktivity. Jinde se snaží zabezpečit telefony, ještě než se dostanou zákazníkům do ruky.

Na vzestupu

Sice bylo hlášeno jen několik útoků na mobilní telefony a většina z nich nebyla závažná, spíše obtěžování. Třeba programy, které získají kontakty a rozešlou na ně spamové SMS. Útoky zaměřené na podvodné aktivity nebo získaní tajných firemním materiálů jsou zatím vzácné. Odborníci tvrdí, že veřejnost má v povědomí viry na mobilních telefonech podobně jako na trhu PC před tím, než začaly napadat v širším měřítku.

Jak se bránit

Malé firmy mají rostoucí možnosti, jak bránit mobilní zařízení svých zaměstnanců. Řada firem pracuje na softwaru, díky kterému je mnohem obtížnější získávat data a další představují nenákladnou ochranu před viry.

 

Jednou z možností je služba vymazání dat. Zatímco většina smart telefonů umožňuje uživateli vymazat obsah zařízení v případě odcizení nebo ztráty, tento příkaz lze poslat jen prostřednictvím bezdrátové sítě. Pokud ale zařízení nebude napojeno na síť, nebude to možné. Existuje ale například možnost automatického vymazání obsahu, pokud se vlastník telefonu nepřihlásí během předem dané doby.


-av-
Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online