HackerFest láká IT pracovníky na workshopy s experty

HackerFest je největší IT Security/Hacking událostí v ČR a uskuteční se již po páté. Na právě probíhající konferenci navazují dny s workshopy, které seznámí návštěvníky nejen s nejnebezpečnějšími hacking praktikami, ale také se známými IT Security experty nebo etickými hackery. Stejně jako v loňském roce hlásí počítačová škola GOPAS vyprodání této akce.

Gopas, HackerFest2018

Podstatným tématem festu je a bude útočení na mobilní zařízení, které se stává stále větším ohrožením pro jednotlivce i firmy. Útočníci na mobily soustřeďují svou pozornost jednak proto, že se tyto systémy stávají zranitelnějšími, a jednak proto, že lidé k jejich zabezpečení jsou mnohem chladnější než je tomu například u počítačů. „Jejich ochrana je proto velkou výzvou pro ty, kteří zajišťují bezpečnost podnikových IT systémů a dat,” shodují se odborníci na dnes zahájené konferenci HackerFest 2018.

Mobilní telefony se často využívají současně k soukromým i pracovním účelům (tedy v režimu BYOD). Řada firem vůbec nehlídá, nakolik jsou tato zařízení používaná i pro vstup do firemních e-mailových systémů a jak jsou zabezpečena pro sdílení důležitých dokumentů. Přitom potřeba rychlé reakce kdykoli a odkudkoli nutí lidi k řešení práce právě přes mobilní telefony, které jsou ovšem zranitelnými zařízeními.

Poučenější uživatelé systému Android vědí, že by při instalaci programů i z prověřených zdrojů měli být ostražití a dávat pozor na to, co vše chce instalovaný program zpřístupnit,“ říká Roman Kümmel, odborník na bezpečnost přednášející na HackerFestu. „Ale sám systém Android obsahuje několik zcela legitimních vlastností, které mohou být zneužity k odposlechu konverzace vedené přes mikrofon, odesílání SMS nebo provádění dalších nekalých činností.