Google Street View v Německu: Naháč a porod na ulici

Nedávné spuštění internetové služby Google Street View, která zobrazuje fotografické mapy ulic v Německu, přineslo nejen očekávané rozmazané domy obyvatel, kteří si zveřejnění jejich podoby nepřáli, ale i další pohledy, s nimiž Němci nepočítali. Jedním z nich byl porod na ulici v berlínské čtvrti Wilmersdorf. Fotografie ukazovala, jak na ulici leží žena, která právě porodila. Nad ní se skláněl muž s novorozenětem v náručí. Další žena pak podpírala rodičce hlavu a opodál stálo auto s otevřenými dveřmi.

Jak uvádí britský list The Daily Telegraph, obrázek pořízený v ulici Hubertusallee vzbudil vášnivé debaty na technologicky zaměřených blozích. Někteří místní čtenáři se přiklání k názoru, že šlo o podvrh. Jeden například argumentuje tím, že přes ulici je nemocnice, v níž o porodu před vchodem nikdo nemá informace. Druhý uvádí, že v blízkém domě je reklamní agentura, jejíž zaměstnanci také o ničem nevědí.

Kontroverzní záběry ulic se neobjevily jen v Německu

K odpovědnosti za fotografii porodu, kterou Google již nahradil novým záběrem jmenované ulice, se dosud nikdo nepřihlásil. Nejde přitom o první případ tohoto druhu. Před několika dny vzbudila podobný rozruch fotografie nahého muže v jihoněmeckém Mannheimu, který na záběrech Street View lezl do kufru svého auta.

Nejinak tomu bylo i srpnu letošního roku s fotografií „mrtvé“ školačky, která ležela u silnice v anglickém Worcesteru. V tomto případě se však nakonec ukázalo, že šlo o desetiletou dívku, která si hrála s kamarády.

Krátce po spuštění Street View byl Google byl nucen odstranit také několik fotografií z Brazílie, které zobrazovaly mrtvá těla při dopravní nehodě.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk