Globální kosmopolité vynikají užitečnými schopnostmi

Lidé, kteří žijí globální životy a byli už vystaveni mnoha kulturám, se naučili všechna ta neviditelná pravidla, kterými se vztahy v různých kulturách řídí.

Ilustrační snímek

Vědí, kdy je třeba ukázat trochu té pokory a kdy musí zapojit empatii. Kromě této vztahové a kulturní inteligence jsou schopni pracovat i na velice komplexních úkolech, umějí přicházet na kreativní řešení a vidí věci z širší perspektivy.

Umějí se přizpůsobovat

Tito lidé už mnohokrát zažili velké změny. V důsledku toho jsou flexibilní a umějí se dobře přizpůsobit. Už dávno poznali, jak se krize mění v příležitost. Na druhou stranu, a to platí zejména pro lidi, kteří cestovali už od raného mládí, zde existuje riziko, že jejich adaptační proces je až příliš hladký a oni tak mohou ztratit něco ze své osobní jedinečnosti.

Nejasné věci jim nezamotají hlavu

Jelikož jsou zvyklí na změny, jsou dobří při posuzování toho, co už vědí a co naopak ještě nevědí. To znamená, že si začnou zjišťovat informace, které potřebují, hned jak to bude třeba. To je dobré jak pro osobní rozvoj, tak pro pomoc jejich kolegům. Těm jejich přístup pomáhá vyrovnat se s nejistotou, tvrdí článek na webu obchodní školy INSEAD.

Flexibilita a znovuobjevení sebe sama

Jsou schopni znovuobjevovat sami sebe, což vede k tomu, že mají vždy pozitivní přístup a nevzdávají se. Jsou dobří při řízení změn a vědí, jak skrz změnu provést i ostatní. Povzbuzují ostatní kolem sebe, aby mysleli více mimo zajeté koleje. Ustavičně se rozvíjejí a vyvíjejí – a vedou k tomu i své kolegy.

Spolupráce přes hranice

Jsou efektivní také při správě kontaktů a organizací napříč hranice států. Obvykle jsou zvyklí na spolupráci a udržování vztahů s kolegy z různých kulturních prostředí. Vědí, jak vztahy pěstovat i na dálku. Poznají, kdy stačí telefonický hovor a kdy je naopak nutné potkat se osobně.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge