Firma BlackLight slibuje do dvou let levnou energii z vody

Představte si, že byste byli schopni využít vodu jako zdroj levné energie. Americká firma BlacklLight Power s 25 zaměstnanci tvrdí, že to dokáže. Jediný problém je, že většina vědců tvrdí, že jejich technologie porušuje základní zákony fyziky.

Poprvé v 19tileté historii firmy tvrdí jeden ze zakladatelů – doktor R. Mills, že má produkt připraven pro trh: palivový článek, který chemickou reakcí transformuje atomy vodíku. Zkušební model v jeho laboratoři generuje 50 kilowatt – dostatek pro potřeby sedmi nebo osmi domů.

Mills předpovídá, že během příštích dvou let zvýší počet zaměstnanců na 500 – 1000, aby dokázali uspokojit předpokládanou vysokou poptávku. Millsova teorie, která se odvíjí od jeho knihy (The Grand Unified Theory of Classical Quantum Mechanics – Unifikovaná teorie klasické kvantové mechaniky), spočívá na tom, co popisuje jako svůj objev hydrina – upraveného vodíku.

Tyto modifikované atomy jsou látkou, která obsahuje temnou hmotu, neviditelný materiál, ze kterého se podle vědeckých teorií sestává 90 % vesmíru. Mechanizmus, který vytváří hydrony, který Mills nazývá procesem černého světla, může být údajně využit jako zdroj energie.

Proč jsou vědci k Millsovým teoriím tak skeptičtí? Jeho tvrzení, že energie molekuly může poklesnout na svou základní hodnotu, přepisuje principy kvantové mechaniky, na kterou se obecně pohlíží jako na nevyvratitelnou.

 

J.Naudts, profesor fyziky na universitě v Antverpách říká o Millerově práci: „Těch pár lidí, kteří se zaobírali tím, co Miller dělá našli okamžitě chyby. To je ale u nových teorií běžné a tu jeho nikdo podrobněji nezkoumal.“ BlackLight ale mají mezi vědci několik fanoušků: G.Kroesen, profesor z Eindhovenské university v Holandsku napsal, že se pokouší kopírovat Millsovy experimenty a došel k překvapivým výsledkům.

 

Koncem roku 2009 firma slibuje instalaci svých článků do elektráren.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com