Evropa podporuje broadband

Za účelem povzbuzení ekonomického růstu se regulátoři Evropské komise dohodli na posílení pokrytí Evropské unie širokopásmovým připojením k Internetu (tzv. broadband) ze stávajících 20 procent na 30 procent do roku 2010.

Podle komisařky Viviane Redingové již osm států EU v této souvislosti předběhlo USA. Dánsko, Finsko, Nizozemí a Švédsko dokonce již překračují hranici 30 procent. Zvýšené využití broadbandu podle ní přinese evropskému maloobchodnímu sektoru větší konkurenceschopnost, lidem více možností výběru a nižší ceny.

Evropský telekomunikační trh dosahuje momentálně hodnoty 300 milirad eur, což odpovídá 2 procentům hrubého domácího produktu EU a meziročnímu nárůstu o 1,9 procenta. Loňské investice do tohoto sektoru ve výši 50 miliard eur odpovídaly situaci v USA a převýšily Čínu a Japonsko dohromady.

V roce 2007 přibylo v EU asi 19 milionů broadbandových linek, což se rovná 50000 domácností denně. Broadbandový sektor dosáhl odhadovaných tržeb ve výši 62 miliard eur a pokrytí 20 procent.

„Evropský regulační model je navržen tak, aby posílil konkurenci na telekomunikačním trhu a rozhodně se to začíná vyplácet,“ vysvětluje Redingová. „Práce však ještě není u konce. Konkurence je omezená ve vstupu do pevných sítí, které jsou stále poskytovány 86,5 procentům zákazníků v rámci současné infrastruktury.“

-kk-

Zdroj: WebProNews - americký portál pro webové profesionály
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebProNews