EU schválila telefonování v letadlech

Evropská unie povolila v pondělí 7. dubna cestujícím v letadlech telefonování z mobilních telefonů, jakmile letadlo vystoupá do nadmořské výšky 10 000 stop (přibližně 3 kilometry).

Například společnost Air France již na palubách svých letadel mobilní telefonické služby zavedla, německá Lufthansa však tvrdí, že její zákazníci tyto služby nechtějí. Spíše se chystá nabídnout cestujícím možnost připojení na Internet, o což projevili větší zájem.

Podle evropské komisařky pro oblast telekomunikací Viviane Redingové je telefonování v letadlech velice zajímavou novou službou zejména pro obchodní cestující, kteří potřebují komunikovat bez ohledu na to, kde se právě nacházejí. Zároveň jedná s mobilními operátory, aby snížili poplatky za roamingové služby v EU.

Ve Spojených státech byla možnost telefonování za letu zavedena již dříve. V současné době je však zastavena, protože se setkala jen s vlažným zájmem cestujících. V blízké budoucnosti se zatím neočekává se, že by se telefonování z mobilů v letadlech celosvětově rozšířilo.

-kk-

Zdroj: InformationWeek - portál předního amerického magazínu InformationWeek věnovaný moderním technologiím a byznysu
Zobrazit přehled článků ze zdroje InformationWeek