Etika firemní elektronické komunikace

E-mail je dnes nezbytnou součástí mnohých pracovišť. E-mailové schránky se rychle plní roztomilými obrázky domácích mazlíčků, finančními nabídkami nigerijských úředníků, vtipy, předpisy na Viagru nebo milostnými vyznáními. Vyvstává tak ale řada etických otázek. Kolik jste například již dnes odeslali z kanceláře soukromých elektronických zpráv? Je virtuální sexuální obtěžování povoleno?

Elektronická pošta se z jednoduchého psaní textových zpráv stala praktickým sofistikovaným nástrojem komunikace. Lidé si posílají e-maily například z kanceláře do kanceláře, aniž by kvůli vzájemné komunikaci museli vstávat a ujít několik metrů. Z domova pak přirozeně odesílají i zprávy pracovního charakteru a naopak. Elektronická pošta zaměstnavatele je ale monitorována, což zaměstnancům nebývá příjemné. Často mají spíše pocit, že je zaměstnavatel pod záminkou firemních směrnic obyčejně sleduje.

Lidé by si měli v první řadě uvědomit, že e-mail je věčný. Neopatrně odeslané kopie zpráv mohou například odhalit důvěrné informace, načež je již nelze vzít zpět. Důležité je proto každý e-mail ještě před odesláním řádně zkontrolovat. Celkově by však pracoviště rozhodně měla mít určitou politiku práce s elektronickou poštou a individuálně si v této souvislosti odpovědět na otázky jako:

- Měla by tato politika spravedlivě chránit zaměstnance nebo zaměstnavatele?
- Jak definujete „rozumné využití“ firemní elektronické pošty?
- Jak zacházet s důvěrnými materiály?
- Jak kontrolovat systémové administrátory, kteří mají na starosti kontrolu ostatních?

**Datum vydání:** XI/2003
Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com