Do konce roku 2010 bude online třetina světové populace

Podle nejnovějších statistik Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) se počet uživatelů internetu na světě za posledních pět let zdvojnásobil a ještě letos přesáhne dvě miliardy osob. Z celkového počtu 226 milionů nových uživatelů, kteří internetovou populaci doplnili od začátku letošního roku, bude více než dvě třetiny z rozvojových zemí. Počet uživatelů v rozvinutých zemích je však stále vyšší. Zatímco uživatelé z rozvojových zemí budou ke konci roku tvořit 21 % celosvětové internetové populace, obyvatelé západních zemí budou tvořit 71 %.

Pro další rozvoj internetové populace je dle ITU důležitá především výstavba vysokorychlostního připojení – pro školy, zaměstnání a veřejná místa. Zároveň však upozorňuje na to, že ceny vysokorychlostního připojení zůstávají neúměrně vysoké, především v zemích s nízkými příjmy. Nejhorší je situace ve Středoafrické republice, kde pevné vysokorychlostní připojení k internetu přijde na čtyřicet průměrných měsíčních platů. Nejlevnější je naopak v čínském Macau, kde vyjde na 0,3 % průměrného měsíčního platu.

Roste také počet uživatelů, kteří se připojují pomocí mobilních zařízení. Přístup k mobilní síti uvádí více než 90 % světové internetové populace. Do konce roku by mělo být na celém světě 5,3 miliardy uživatelů mobilních telefonů.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC