Digitální automatizace (1/2): Žádná práce a žádná budoucnost?

V blízké budoucnosti zanikne vlivem technologií mnoho prací. Tempo, kterým se to stane, má bát překvapivě rychlé. Příkladem může být profese řidiče, která nejspíš brzy zmizí kvůli tomu, že společnosti jako například Google neúnavně pokračují ve vývoji autonomních aut.

Podobně Amazon začal budovat obchody budoucnosti, kde vše nutné pro nákup zboží bude obstaráno automatickými senzory. Počet prodavačů se tak sníží. V případě, že preferujete nákup online, budou vám objednávky doručeny drony, nikoli lidskými doručovateli.

Ilustrační snímek

Zaměstnance přepadá úzkost

V dnešním digitálně transformovaném světě je pro nás nachystaná velká výzva. Musíme vytvořit ekonomickou hodnotu pro lidi, jejichž pracovní pozice zmizí. Historicky jsme mohli vidět, že když automatizace zapříčinila konec některých povolání, ta se už nikdy nevrátila zpět.

Tím, že automatizace odstraňuje špatně placené práce, zároveň vyváří lépe placené pozice pro vzdělané zaměstnance. Jenže dnes jsou i vzdělaní zaměstnanci ohrožováni rozvojem umělé inteligence, varuje článek na webu management-issues.com.

Překladatelská společnost: Zajímavý nový model

Jak tedy bude vypadat budoucnost práce? Může to být tak, že se rozvinou nové typy pracovních rolí, které budou odlišné od těch současných. Velmi zajímavý je v tomto ohledu například startup Stepes. Je to první aplikace, která nabízí překlady na bázi chatování.

Tyto překlady jsou velmi rychlé. A to je v globálním světě velice žádané. Většina obchodních aplikací – obzvláště ty určené pro komunikaci se zákazníky – nemůže uspět, pokud se budou spoléhat jen na překladače jednotlivých slov či krátkých vět. Kontext a kulturní nuance jsou totiž ohromně důležité.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Digitální automatizace (1/2): Žádná práce a žádná budoucnost?

Aktuální

Digitální automatizace (2/2): Inovativní řešení přinesou pracovní místa