Deset věcí, které byste měli vědět, než si založíte blog

V poslední době se prokázalo, že blogy dokáží vybudovat povědomí o značkách a představit jednotlivce nebo firmy jako experty v příslušném oboru. Představují nenákladný nástroj, který může v podnikání hodně pomoci, je však třeba předem vědět, jak k němu správně přistupovat. Článek proto přináší deset odborných rad, co udělat, než začnete s vlastním blogem.

- Blog je nástrojem dvousměrné komunikace. Nejedená se o komunikaci nadřízených s podřízenými, kteří přijímají příkazy shora. Musíte se připravit na to, že čtenáři budou mít své vlastní otevřené myšlenky a budou vás i kritizovat. Je třeba umět přijímat zpětnou vazbu, diskutovat a připravit se na možnosti potřeby zdokonalování vašich strategií a produktů.

- Blogování může vyžadovat více času, než chcete investovat. Klíčem k vybudování čtenářské obce je kozistentnost a frekvence publikování obsahu. Nové příspěvky byste měli uveřejňovat nejméně dvakrát týdně. Raději než dlouhé materiály méně často uveřejňujte kratší texty několikrát týdně.

- Zjistěte si, co říkají ostatní o vás a vaší firmě. Začněte tím, že se budete zajímat o názory a blogy okolí, i konkurenčního. Budete pak vědět, jakými tématy se zabývat.

- Musíte umět psát. Nemusíte být zrovna Ernest Hemingway, ale pokud chcete psát blog, měli byste být schopni napsat alespoň ucelený e-mail. Dávejte pozor na gramatiku, ale nebuďte příliš formální. Svůj vlastní styl si vytříbíte časem.

- Nejprve si psaní vyzkoušejte. Někdo může mít z psaní pro veřejnost strach. Proto nemusíte hned publikovat své příspěvky veřejně, ale napřed si psaní vyzkoušet. Můžete psát komentáře na jiné blogy nebo pouze pro své kolegy a požádat je o názor. Zpětná vazba od lidí, kterým důvěřujete, pomáhá vybudovat sebedůvěru. Možná takto zjistíte, že zrovna vy nejste nejhodnější osoba pro psaní blogu. Je to však lepší, než na to přijít později.

- Některá témata jsou zakázaná. Zapamatujte si, že blogujete pro svůj byznys, takže je třeba vyhýbat se tématům, která by mohla stávající či potenciální zákazníky nějakým způsobem roznítit. Odborníci doporučují nevěnovat se ve firemním blogu tématům, jako je sex, rasa či etnický původ, náboženství, politika nebo přílišný patriotismus.

- Ujistěte se, že znáte klíčová slova. Blogy mohou pomoci získat zákazníky, kteří využívají vyhledávače. Měli byste proto vědět, jaká slova zákazníci používají, když naleznou ve vyhledávači váš blog. Stejně důležitá jsou i klíčová slova vašich konkurentů.

- Vybudování povědomí může trvat déle, než si myslíte. Neočekávejte, že se váš blog stane okamžitě hitem. Čtenářům, vyhledávačům a dalším bloggerům chvíli potrvá, než si vás najdou a oblíbí. Může to trvat tři měsíce i půl roku, možná i rok. Počítejte s během na dlouhou trať.

- Stanovte si hranice diskrétnosti. Nepiště o ničem, co nechcete, aby věděla konkurence. Může se snadno stát, že byste se nechali unést svými nejnovějšími myšlenkami a strategiemi. Dříve, než o nich napíšete, se však ujistěte, že tato témata neohrozí vaši pozici na trhu nebo ve firmě.

- Měli byste vědět, proč blogujete. Může to vypadat samozřejmě. Když si však jasně vymezíte, proč začínáte s firemním blogem, pomůže vám to získat perspektivu ve smyslu, co od této aktivity očekáváte. Neměli byste zavést blog jen proto, že je to nejnovější trend, musíte vědět, jak poslouží vaší organizaci.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com