Desatero proti spamu

Spam je faktickou součástí internetového života. Statistiky uvádějí, že tvoří až 80 procent všech e-mailů. Článek nabízí deset praktických tipů, jak se vyhnout spamu.

- Neuvádějte svou e-mailovou adresu do internetových formulářů. Pokud musíte, uveďte ji ve formátu, který nepůjde snadno zneužít (vypište zavináč slovy nebo místo textu použijte obrázek).

- Zkontrolujte si, jak je vaše e-mailová adresa viditelná na internetu tím, že ji napíšete do vyhledávače. Snažte se ji smazat z co nejvíce zdrojů, aby byla méně zneužitelná.

- Založte si oddělené e-mailové adresy pro komunikaci s přáteli a kolegy a pro odebírání newsletterů či publikování ve fórech a na jiných veřejných místech.

- Používejte spamový filtr. Řada poskytovatelů jej nabízí zdarma spolu se schránkou.

- Nikdy neodpovídejte na spam. Potvrdíte tím totiž, že vaše adresa je platná a spam vám úspěšně došel.

- Pokud možno neotevírejte spam. Některý spam obsahuje funkcionality, které upozorní autora, že vaše adresa je funkční jen na základě toho, že jeho zprávu otevřete.

- Neklepejte na odkazy v nevyžádaných zprávách, včetně odkazů k odhlášení od odběru.

- Máte-li adresu, na kterou vám chodí velký objem spamu, zvažte založení nové, jelikož vám bude spamu chodit stále více.

- Ujistěte se, že máte nejnovější verze antivirového softwaru. Řada virů skenuje pevný disk vašeho počítače a vyhledává e-mailové adresy, na které se bude dále šířit.

- Neodpovídejte na e-maily, které vás žádají o potvrzení vašich osobních údajů, jako jsou bankovní účty, čísla kreditních karet apod. Vždy kontaktujte příslušnou společnost, zda je takový e-mail skutečně od ní. Rozhodně neklepejte na odkazy.

-kk-

Zdroj: Accounting Web - Britský portál věnovaný účetnictví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Accounting Web