Další revoluce - Jak vládnout pomocí Internetu

Všude na světě musí lidé přicházející do kontaktu s kancelářemi a úřady vlády podstupovat chmurné a zdlouhavé anabáze, jimž by se, kdyby to bylo alespoň trochu možné, nejraději vyhnuli. Ve státě Arizona je situace poněkud odlišná. Stále více úkonů je zde možno provádět přes Internet. V rámci projektu „Service Arizona“ se prostřednictvím sítě běžně vyřizují záležitosti, jako je např. přihlášení motorového vozidla. Přestože si firma IBM, která projekt technicky zajišťuje, účtuje za služby určité poplatky, ušetří úřad pro motorová vozidla díky této službě zhruba 1,7 miliónu dolarů za rok.

Vedoucí státního informačního úřadu se snaží přimět i další úřady vlády ke krokům tímto směrem. Vypsal již dokonce výběrové řízení, jehož cílem je uzavření smlouvy o výstavbě přenosového systému zajišťujícího propojení všech vládních úřadů. Po elektronickém obchodování a elektronickém podnikání lze očekávat další revoluci, za níž bude zodpovědný Internet: elektronická vláda.

V současné době probíhají diskuse o tom, jak by mohl probíhat přechod na nový způsob správy státu a jak dlouho by mohl trvat, jaké budou výhody a nevýhody nového systému pro občany a co obnáší elektronická vláda po technické a ekonomické stránce. Co se stane s „klasickými“ vládami a jaký je vlastně cíl toho všeho? Někteří odborníci nabádají k opatrnosti.
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist