Další rekord v rychlosti růstu webu

Studie společnosti Netcraft dokládá letošní rekordní růst webu. Za prvních devět měsíců tohoto roku přibylo více než 17 milionů internetových stránek. Toto číslo překonává údaj 16 milionů stránek, které přibyly za stejné období roku 2000, tedy v době, kdy web rostl doposud nejrychleji.

Podle studie je takový nárůst způsoben hlavně tím, že letos se na síť vydávají malé firmy, které tento způsob prezentace zatím ignorovaly.
V říjnovém průzkumu nalezl Netcraft 74,4 milionu webových adres, tedy o 2,68 milionu více, než kolik zářijové výsledky. Právě tento měsíční skok o skoro tři miliony nových stránek způsobil překonání rekordu z roku 2000.

Jak už bylo řečeno, v posledních měsících se na web vydávají malé firmy, které chtějí dohnat to, co zameškaly. Podle některých odhadů se mnoho vlastníků malých firem chystalo na web až pět let. Část nováčků využila ke vstupu na web širokou nabídku programů, které ulehčují všechny činnosti spojené s Internetem a s vlastnictvím a správou internetových stránek. Rozhodující jsou také ceny zmíněných aplikací a služeb, které jsou mnohdy minimální, nebo dokonce nulové.
Podle  BBC News je webová prezentace v současnosti nezbytností pro každou malou firmu. Internetová doména se stala odrazovým můstkem pro veškeré činnosti spojené s webem a jde jednoznačně o součást firemní značky.
Růst webu je spojen také s rozšířením blogů, které jsou velmi často aktualizovány a jejich provozování nevyžaduje téměř žádné mimořádné znalosti a zkušenosti. Zřizování nových blogů je masivně podporováno i oficiálními servery, které krok za krokem provázejí nováčky problematikou.
Celkový růst souvisí i s rozvojem reklamních systémů provozovaných velkými internetovými společnostmi, které jsou umístěny na nevyužívaných doménách. Dalším důvodem růstu je fakt, že společnosti kupují zajímavé domény, které nejsou užívány, ale stále se těší velké návštěvnosti. Tyto stránky pak slouží k rozvoji internetových reklamních systémů.
Je také třeba zmínit spammery, kteří zakládají mnoho nových stránek, které jim pomáhají protlačit jejich produkty na vrchol žebříčků ve vyhledávačích. Spammeři mají propracováno automatické zakládání webových stránek sloužících ke zviditelnění jejich produktů.

Zajímavé údaje o počtu internetových stránek uvádějí jednotlivé vyhledávače, které soutěží v tom, který nabídne prohledávání největšího počtu stránek. Zveřejněná čísla vypadají takto:
- AltaVista - 1689 miliard stránek,
- FAST - 2106 miliard stránek,
- Google - 3083 miliard stránek,
- Inktomi - 1600 miliard stránek,
- Wisenut - 1453 miliard stránek.
Tyto údaje samozřejmě neurčují počet internetových stránek. Hlavní stránka může obsahovat až několik tisíc podstránek, které jsou započítány v celkovém přehledu stránek, ve kterých vyhledávače hledají. Ovšem existuje i mnoho stránek, které jsou pro vyhledávače “neviditelné”, a nejsou tedy počítány do přehledů.

Důležitým ukazatelem růstu Internetu je také počet jeho uživatelů. Orientační čísla z roku 1995 hovoří o šestnácti milionech, tedy 0,4 procenta světové populace. Letos je to 957 milionů uživatelů - téměř 15 procent populace.

-ds-

Zdroj: Lupa - server o českém internetu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lupa