Co se bude dít, až nebudeme muset pracovat?

Inteligentní stroje mění a v mnohém vylepšují naše životy. Vzhledem k rychlému rozvoji umělé inteligence je však již nyní nejvyšší čas, abychom začali řešit související etická dilemata. Podle Světového ekonomického fóra hledají odborníci na umělou inteligenci odpovědi především na následující etické otázky.

Ilustrační snímek

1. Konec zaměstnávání lidí

Stroje jednou dokáží zvládnout všechnu práci lépe a efektivněji než lidé. Co pak budou lidé dělat, když nebudou po většinu dne muset pracovat, aby se uživili? Ideální by samozřejmě bylo, kdyby si našli nepracovní činnosti, které budou k prospěchu celé lidské společnosti.

2. Nová ekonomika

Jak bude fungovat ekonomika, které nebude stát na pracovní síle? Půjdou všechny peníze jen do rukou jednotlivců, kteří vlastní firmy řízené umělou inteligencí? Tak to rozhodně fungovat nemůže. Je třeba vyřešit příjmy všech, kteří už nebudou pracovat.

3. Vztahy lidí a strojů

Stroje budou mít stále větší vliv na to, jak se lidé chovají a jak spolu komunikují. Již dnes dokáží ovládat naše myšlení tím, jak se naučily předkládat nám určitý obsah sdělení a získat si naši pozornost. Stále lépe dokáží napodobit lidské chování, zůstávají však stále stroji. Je tedy otázkou, zda je dokážeme využít ke zlepšení lidského chování nebo naopak.

4. Chybné fungování strojů

Inteligentní stroj musí nejprve projít fází učení, v níž se učí, jak má správně fungovat. Není však možné naučit jej všechny situace, které mohou nastat v reálném životě. Vždy je proto třeba se ujišťovat, že stroje fungují tak, jak mají a nikdo je nezneužívá pro své osobní zájmy, proti nějaké skupině obyvatel apod.

5. Zajištění bezpečnosti lidí

Stroje nahradí vojáky i zbraně a války už nebudou probíhat jen na bitevních polích. Jednou ze zásadních otázek se tak stane kybernetická bezpečnost. Bude se to však týkat všech inteligentních strojů, které by bylo možné zneužít proti lidem, nikoli jen těch vojenských. Pak je tu také potenciální možnost, že se stroje sami obrátí proti lidem. Co když jako nejlepší možné řešení přiděleného úkolu vyhodnotí zabití některých z nás nebo dokonce nás všech?

6. Ztráta výjimečného postavení lidí

Lidé stojí v čele potravinového řetězce a našeho světa díky své inteligenci a vynalézavosti. Co se ale stane, až nás stroje v tomto předstihnou a my již nebudeme mít moc je kontrolovat? Teoreticky je možné, že nebudeme moci stroje snadno vypnout, protože budou naše kroky předvídat a bránit se.

7. Práva a city robotů

Inteligentní stroje se budou stále více přibližovat lidem. Až budou roboti entitami, které dokáží vnímat, cítit a samostatně jednat, budou mít i svá práva? Budeme s nimi jednat jako se zvířaty s podobnou inteligencí? Bude se nás dotýkat, když tyto cítící stroje budou něčím trpět?

Umělá inteligence má obrovský potenciál a je jen na nás, jak odpovědně k ní dokážeme přistupovat.

-kk-

Zdroj: World Economic Forum - Světové ekonomické fórum
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Economic Forum