Cloudové služby? Zájem o ně neutichne

Internet věcí bude nahrazen Internetem všeho, v němž budou propojena nejen zařízení, ale i lidé. Do té doby zůstává odvětví cloudových služeb mimořádně zajímavým odvětvím, které je bohaté na technologické inovace. Ty výrazně mění způsob, jakým funguje provoz v mnoha společnostech.

Ilustrační snímek

Poskytovatelé IT podpory a cloudových služeb si dobře uvědomují, jak silný tento trend je. Pro ně samotné to znamená, že musejí pokračovat v inovování nabízených služeb. A inovovat musejí i to, jakým způsobem své služby poskytují.

Hlavní výhodou cloudových služeb je, že umožňují velkou flexibilitu. Společnosti si tak vlastně mohou koupit schopnost rozšiřovat svou službu, kterou potřebují nabízet. Zároveň platí nižší výdaje na infrastrukturu. Existují různé služby: software jako služba (Software-as-a-Service; SaaS), Platforma jako služba (Platform-as-a-Service; PaaS) a Infrastruktura jako služba (Infrastructure-as-a-Service; IaaS). Ve všech třech oblastech stále sílí konkurence, tvrdí článek na webu business2community.com.

Obavy ohledně bezpečnosti

Kyberbezpečnost patří k největším tématům současného digitálního prostředí. Cloudové IT služby zde mohou pomoci, neboť jsou obvykle poskytovány jako služba, která je dobře zabezpečena. Takže pokud jde o bezpečnost, společnosti se mohou spolehnout na standardy, které jsou obvykle u cloudových služeb dost vysoké.

Když se tedy společnost rozhodne využívat cloudové služby, budou to mít hackeři těžké a na data společnosti se jen tak nedostanou. Firma, která cloudových služeb využije, si tak může polepšit i v očích klientů a obchodních partnerů.

Inovací je nepřeberně

Cloudové služby mohou být seskupeny v různých balíčcích. Brzy budou běžné firmy, v nichž bude v cloudu vše kromě klíčového byznysu. Všechna více či méně podpůrná oddělení, jako například HR nebo kontaktní centrum, mohou být řešena externě.

Pokud se pro to společnost rozhodne, sníží tak měsíční náklady, zatímco kvalita těchto podpůrných funkcí obvykle bude lepší, než kdyby si je společnost obstarávala interně. I úložná kapacita se neustále zvyšuje, což se projevuje v cenově dostupnějších službách jak pro velké společnosti, tak pro malé podniky.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com