Britský průzkum: Firmy nabízející home office jsou o 16 % produktivnější

Koronavirová krize otevřela dveře novému standardu. Firmy byly nuceny umožnit pracovníkům pracovat z domova. A i když jsou covidová opatření už dlouho za námi, flexibilní uspořádání pracovní doby a možnost práce z domova se u mnoha firem staly víceméně novým standardem. A jak ukazuje průzkum uskutečněný mezi firmami ve Spojeném království, obavy z poklesu produktivity se nenaplnily a naopak se ukazuje, že firmy, které práci z domova nabízí, jsou i výkonnější.

Ilustrační snímek

Propad produktivity se nekoná

Nedávná zpráva společnosti Scoop ve spolupráci s Boston Consulting Group, kterou cituje Forbes, sumarizuje výsledky průzkumu tržeb firem v souvislosti s tím, jak se u svých pracovníků staví k práci z domova. Z průzkumu vyplynulo, že společnosti, které volbu ohledně docházení do kanceláře nebo práce z domova nechávají zcela na zaměstnancích, překonaly v uplynulých třech letech v růstu tržeb firmy se zákazem práce z domova o celých 16 procent.

Otázka kauzality

Průzkum zároveň upozorňuje, že výsledky neprokazují kauzalitu těchto dvou fenoménů. Tedy že práce z domova je jediným nebo hlavním důvodem lepší výkonnosti dotyčných firem. Z dat ale jasně vyplývá, že firmám s flexibilním přístupem k práci, s otevřeným přístupem k inovacím a s firemní kulturou, která podporuje vzájemnou důvěru a samostatnost pracovníků, se obecně daří lépe, než firmám, které jsou vůči svým pracovníkům striktnější a konzervativnější.

Hybridní model vede

Z dat citovaných v průzkumu také vyplývá, že 27% britských veřejně obchodovaných společností má, co se týče práce z domova, zcela flexibilní politiku. Víc jak polovina firem (konkrétně 55%) nabízí takzvaný hybridní model, v rámci kterého mohou pracovníci částečně pracovat z domova a částečně z kanceláře. U 17% firem pak pracovníci musí ze 100% docházet do kanceláře.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com