Britské ministerstvo zdravotnictví odrazuje od telefonování z mobilů

Britská vláda oficiálně vyzvala uživatele mobilních telefonů, aby v zájmu svého zdraví raději posílali textové zprávy, než telefonovali. Nová brožura ministerstva zdravotnictví radí „textovat“ či používat hands-free sady, aby se majitelé mobilů vyvarovali nebezpečné radiace. Varuje také před tím, že není jasné, zda je používání mobilních telefonů dlouhodobě bezpečné, jelikož se používají jen relativně krátkou dobu. Zároveň však konstatuje, že nejsou ani jasné důkazy o škodlivosti mobilů.

Doporučení vzniklo na základě největší světové studie vlivu používání mobilních telefonů na vznik mozkových nádorů Interphone, kterou zpracovala Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Ta ukázala, že více než půlhodina telefonování z mobilu denně může zvýšit riziko vzniku rakoviny mozku až o 40 %. Její výsledky však nejsou zcela přesvědčivé.

Podobná doporučení již vznikla v několika dalších zemích, jako je například Německo, Finsko nebo Švýcarsko. Ty stejně jako nyní Británie doporučují spíše posílat textové zprávy a telefonovat pomocí hands-free sad. Francie dokonce zavedla povinný prodej hands-free sad u všech nových mobilních telefonů.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk