Až 50 % zaměstnanců Hewlett Packard Enterprise se už nevrátí do kanceláří. Firma vytvořila nové hybridní pracoviště

Uzavření kanceláří v souvislosti se zavedením opatření proti COVID-19 a požadavek, aby členové týmu pracovali z domova, společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE) přimělo redefinovat význam slova kancelář. Pandemie totiž urychlila přerod pracovních zvyklostí a povede k další transformaci a zavádění nových standardů.

Ilustrační snímek

Až 50 % zaměstnanců společnosti HPE se již nikdy nevrátí k předpandemickému kancelářskému životu. Proto, aby jakýkoliv člen pracovního týmu byl i nadále zapojen a připraven vykonávat práci, společnost HPE představila a začala využívat program Edge to Office.

Flexibilní program, který směle přetváří způsob, jakým pracujeme

Ještě před vypuknutí koronakrize si společnost HPE uvědomila, že místo toho, aby hromadila své zaměstnance v budovách, jim raději umožní větší svobodu. I proto namísto fyzických kanceláří zavedla možnost pracovat odkudkoliv. Šlo o zcela jiný přístup výkonu práce prostřednictvím vzdáleného připojení, který byl navržen tak, aby umožnil zapojení zaměstnanců do pracovních procesů, bez ohledu na to, kde se nacházejí.

Program byl připravován na základě odborných znalostí nezávisle na tom, z jakého oboru pracovní týmy jsou. Lze tak aplikovat i do dalších oblastí jako jsou nemovitosti, HR, komunikace, IT atd.

Cílem bylo spojit původní pracovní návyky s novými, a tak zaměstnancům firem nabídnout moderní podobu práce a pokračovat ve spojení se zákazníky a partnery, ať se nacházejí kdekoliv.

Základem je moderní úhel pohledu

Z hlediska atraktivnosti a udržení talentů jsou společnosti, které nabízejí vzdálené či flexibilní možnosti spolupráce lidmi vysoce ceněny a v dnešní době je mylné se domnívat, že zaměstnanci pracující z domova nebo odkudkoliv nejsou tak produktivní jako pracovníci v kancelářích. Proto společnost HPE zkoumala znalosti z personálního oboru s cílem zlepšit způsob práce členů týmu, přetvářet a nově definovat fyzické prostory, vytvářet virtuální komunity a upřednostňovat zaměstnanecké požadavky. Změny se přitom zaměřují na tyto čtyři oblasti:

  • Edge work – možnost pracovat mimo kancelářské prostory. Může probíhat doma nebo v jiných pracovních prostorech, které nejsou firemní. Důraz je kladen na schopnosti budovat pohodlnější a bezpečnější pracovní prostředí pro práci na dálku a zaměřit se na nástroje a zdroje potřebné pro optimální spolupráci.
  • Office – cílem je upravit fyzické podnikové prostory poskytující členům týmů možnost se osobně setkávat a spolupracovat. To znamená, poskytnout jim případné prostory pro schůzky a kooperaci.
  • Digital experience – pomáhá překlenout fyzické a vzdálené pracovní prostory, tak aby se bylo možno setkávat v hybridním pracovním prostředí, a zároveň aby nedošlo ke ztrátě kontaktu s firemní kulturou a komunitou.
  • New Mindset – zahrnuje náhled na práci v této nové situaci a bere v potaz veškeré aspekty, které mají vliv na zaměstnance. Jednou z klíčových oblastí, na kterou se zaměřuje, je duševní zdraví, které se stalo rozhodujícím pro vyrovnání se s pandemií. Pomáhá budovat virtuální komunity zaměstnanců, kteří se nacházejí v podobně náročných situacích – děti v domácím vzdělávání, péče o stárnoucí rodiče a další, kteří se mohou poradit mezi sebou i s odborníky.

Hybridní přístup je cesta vpřed

Pandemie urychlila masivnější přechod na práci z domova a rozhodně bude mít vliv na trvalé změny v rámci pracovního prostředí. Společnost HPE netestuje pouze cvičný přechod, ale nastavila celkový přístup – zavedla Edge to Office do praxe – který připravovala již před vypuknutím pandemie. A že jde správnou cestou, dokazují čísla.

Až 70 % HPE zaměstnanců v interním průzkumu sdělilo, že by raději trávili jen 20 % svého času ve fyzických kancelářích.

Už nyní přitom zaměstnanci oceňují flexibilní práci podle potřeby z domova nebo z kanceláře. Společnost HPE proto zkoumá další způsoby, jak usnadnit propojení a spolupráci v hybridním pracovním prostředí.