Apple opravil chybu v ukládání lokačních dat

Apple vydal update softwaru pro iPhone a iPad, který se v minulých dnech setkal s ostrou kritikou a přinesl společnosti závažné obvinění ze sledování pohybu uživatelů.

Celou kauzu otevřel článek amerických bezpečnostních výzkumníků Alasdaira Allana a Peta Wardena, v němž popisují skrytý soubor, který zaznamenává data o pohybu uživatelů iPhonů a iPadů. Pomocí dalšího softwaru tak lze vytvářet mapy zobrazující pohyb uživatelů. Apple odmítl, že by cíleně sledoval své uživatele a omluvil se za softwarovou chybu. Lokační data se do zařízení ukládají prostřednictvím vysílačů a wi-fi hotspotů.

Jak uvedl Apple v tiskové zprávě: „iPhone nezaznamenává vaši polohu. Vytváří databázi wi-fi hotspotů a vysílačů mobilní sítě, z nichž některé mohou být až 100 mil daleko od vašeho iPhonu. Pomáhá to k rychlé a přesné lokalizaci přístroje v případě vyžádání.“

Udpate je dostupný na stránkách iTunes. Objem ukládaných dat snižuje pouze na poslední týden a znemožňuje jejich přenos do počítačů uživatelů po připojení telefonu. Pokud navíc uživatelé sami deaktivují lokační služby, iPhone ani iPad už tato data nebude ukládat vůbec.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC