Apple chce postavit "kosmickou loď"

Technologický gigant Apple se neustále rozrůstá. Vedle řady úspěchů to však znamená také problémy s kancelářskými prostory. I když dnes Apple zaměstnává již 12 tisíc lidí, současná firemní budova v kalifornském Cupertinu pojme pouze 2800 lidí, a společnost tudíž neustále hledá další prostory v okolí. Výkonný ředitel Steve Jobs se proto obrátil na zástupce města se žádostí o povolení k rozšíření stávající budovy tak, aby pojala všechny zaměstnance. Má tak vzniknout obrovská čtyřpatrová oválná budova připomínající svým vzhledem kosmickou loď.

Celou budovu zvnějšku tvoří zakřivené sklo, se kterým již má společnost zkušenosti z budování svých prodejních míst po celém světě. Design budovy je navržen tak, aby 80 procent tvořila krajina s 6000 stromy. Většina parkovacích míst má být pod úrovní budovy a terénu. Budova počítá také se sálem pro prezentace a výzkumným centrem. Primárním zdrojem energie má být vlastní energetické centrum. Obrázky budovy přinesl sever businessinsider.com.

Členové městské rady přijali návrh vesměs kladně. Při odpovědi na otázku, čím bude nová budova prospěšná městu, si však Steve Jobs neodpustil konstatování, že Apple je největším plátcem daní ve městě. Kdyby se tudíž firma musela přestěhovat do sousedního Mountain View, přijde Cupertino o nemalé finanční příjmy. Jako vtip pak chápal dotaz jednoho z radních, zda firma plánuje zavést ve městě bezdrátové připojení k internetu zdarma.

Apple věří, že se projekt nové budovy podaří prosadit v průběhu příštího roku. Otevření je plánováno na rok 2015.

-kk-

Zdroj: Cnet.com - informace o nových technologiích, e-businessu, komunikaci
Zobrazit přehled článků ze zdroje Cnet.com