10 tipů pro efektivní psaní e-mailů

E-mail přinesl do firem skvělý způsob rychlé komunikace. Brzy se však začal různými způsoby zneužívat, a proto je třeba udělat krok zpět a zamyslet se nad tím, jak psát e-maily, aby mohly mít požadovaný vliv. Když v pondělí ráno přijdete do kanceláře, kolik e-mailů máte ve své schránce? Kolik z nich otevřete? A kolik z nich budete číst? Přečtěte si deset tipů, jak získat z využívání elektronické pošty to nejlepší.

  1. Snažte se naučit etiketě spojené se psaním e-mailů. Internet je obecně velmi neformální, obchodní komunikace či komunikace uvnitř firmy však má svá specifická pravidla.
  2. Nikdy neposílejte e-maily, když jste rozčílení.
  3. Zamyslete se nad nejvhodnější dobou k rozesílání zpráv. Pokud to není urgentní, zdržte se pondělního rána a pátečního odpoledne.
  4. Neposílejte zprávy o víkendu nebo pozdě v noci. Mohli byste vyslat špatný signál, že vás v této době mohou ostatní běžně kontaktovat.
  5. Zvažte přikládání příloh. Lidé se příloh obávají kvůli virům, i když používají antivirový software. Pokud si příjemce nebude jist, kdo jste, vaši zprávu s přílohou nemusí vůbec otevřít.
  6. Dodržujte jednoduché a snadno čitelné rozvržení e-mailu. Pište krátké věty a krátké odstavce. 
  7. Používejte jasné předměty zpráv. Příjemce by měl na základě předmětu okamžitě poznat, o co jde a zda má zprávu otevřít.
  8. Nebuďte příliš formální. Pracujte se seznamy bodů atd.
  9. Používejte profesionální podpis s kontaktními údaji či krátkým P.S.
  10. Dávejte si pozor při komunikaci v jazyce, který je pro vás mateřský, ale pro příjemce cizí. V mezinárodních firmách či projektech se zdržte vtipů či místních výrazů, které by byly druhé straně nesrozumitelné.

Chcete-li e-mail používat skutečně efektivně, čiňte tak pouze ke sdělování faktů nebo potvrzení něčeho, co již bylo dříve diskutováno. Nepoužívejte jej k vyjednávání o čemkoli, co vyžaduje detailnější vysvětlení. Také jej nepoužívejte ke komunikaci s kolegy, kteří sedí vedle vás. V takovém případě se otočte a mluvte. 

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com