10 otázek před zakoupením projektoru

1. Co budete promítat?
Projektory jsou stavěny k různým účelům, takže je to dosti zásadní otázka. Budou to hlavně slajdy z PowerPointu nebo videa? Pracujete s bílou tabulí?

2. Kde jej budete používat?
V malé a tmavé místnosti bez oken vám postačí 1 000 ANSI (svítivost). Pokud budete potřebovat, aby v místnosti bylo světlo, pak alespoň 1 500 až 2 000. Čím větší místnost a projekční plocha, tím silnější projektor bude třeba. Váha je také nezanedbatelná s ohledem na to, jak chcete s přístrojem manipulovat.

3. Kolik jste ochotni investovat?
Přestože projektory v posledních letech velice zlevnily, stále je to dosti drahá záležitost. Levnější mívají horší rozlišení a méně funkcí.

4. Jaké potřebujete rozlišení?
Dnešní standard pro firemní projektory je XGA (1 024 x 768 pixelů).

5. Je vám jedno, jakou technologii přístroj využívá?
Většina současných projektorů využívá buď LCD nebo DLP (digital light processor). Malé procento přístrojů s vysokým rozlišením pak LCOS (tekutý krystal na siliconu) nebo D-ILA (direct drive image light amplifier). Laik však jednotlivé technologie při promítání nerozliší – snad jedině v případě, že by tyto přístroje byly vedle sebe.

6. Další specifikace (poměr kontrastu, saturace)?
Přestože výrobci běžně uvádí tyto specifikace, je nemožné podle nich určit kvalitu obrazu. To, co vytvoří kvalitní obraz je rovnováha mezi jasem, barvou a kontrastem - je třeba spíše kvalitní optimalizace přístroje pro to, co vysílá.

7. Ostatní funkce?
Zeptejte se v obchodě, jaké další dnes nabízené vlastnosti by měly smysl pro vaši situaci a účel.

8. Záruky a servis?

9. Jak dlouho vydrží lampa a kolik zaplatím za výměnu?
Žárovky v projektorech jsou speciální a velice drahé. Rozsah jejich životnosti se pohybuje od 1 000 do 4 000 hodin.

10. Design?
V současné době je na trhu celá řada designově nových projektorů - co do tvaru, povrchové úpravy, prostorového řešení, stylu apod.

-av-
Zdroj: Presentations - informace o technologiích a technikách efektivní komunikace
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentations