Žonglování s účetnictvím

Enron a další firmy dokázaly, jak je snadné manipulovat s finančními výkazy a uzávěrkami organizace. Tyto praktiky podkopávají důvěru investorů v informace, které jim firmy poskytují – dokonce se domnívají, že tímto způsobem postupuje většina firem. Odpovědné úřady se nyní snaží vymyslet způsob, jak tuto nekalou činnost omezit.

Model finančního výkaznictví (rozvaha, výsledovka a audity), který se až dosud praktikoval, doznává značných trhlin. Kde nastala chyba? Problém spočívá mimo jiné v tom, že firmy si nemohou do rozvahy zahrnout vnitřně produkované položky (např. software), protože to jsou nehmotná aktiva. Tím vzniká značná diference mezi hodnotou firem na akciovém trhu a hodnotou, kterou vykazují účty.

Investory také znepokojují další věci, které se v rozvaze neobjeví a které se tudíž často zneužívají – říká se jim podrozvahové položky a mohou vyjít na světlo v podstatě kdykoli. Příkladem mohou být jednoúčelové jednotky – financování výzkumu a rozvoje obchodního partnerství s jinou společností. Tyto investice však s sebou nesou také značná rizika.

Obecně tedy panuje snaha o zavedení standardů, které by účetnictví a audity sjednotily. Firmy se neustále snaží zákony obcházet a úřady, které zavádí normy, se snaží držet s nimi krok. Takovým úřadem je např. FASB.

**Datum vydání:** V/2002
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist