Zlepšete vizuální vzhled vaší prezentace v PowerPointu pomocí vrstev

Existuje velmi jednoduchý způsob, jak ve vaší prezentaci vytvořit skvělé snímky, které poutají pozornost. Stačí k tomu jen naučit se ovládat jednoduché vrstvení obrazů, tvarů a zástupných symbolů textu. Máme pro vás stručný návod, jak na to.

Ilustrační snímek

Napište vlastní text

Na kartě Domů zvolte Rozložení. Zde můžete vybrat například rozložení Nadpis a obsah, kam vložíte váš text. 

Celá technika funguje nejlépe, když nemáte celý snímek zaplněný textem, což stejně není vhodné, vzhledem k tomu, že by čtení prezentace mohlo odvádět pozornost od vašeho vlastního výstupu. Vypíchněte proto jen konkrétní body, které chcete vizuálně na dané stránce prezentace zdůraznit.

Krok 1

Vložte obrázek

Na kartě Vložení zvolte ikonu Obrázky a vložte obrázek ze souboru, kde jej máte uložený. Případně vyberte obrázek z databáze. Obrázek ořízněte (karta Formát obrázku - Oříznout) nebo roztáhněte tak, aby se vešel na snímek. Na kartě vyberte ikonu Přenést dát a příkaz Přenést do pozadí.

Krok 2

Umístěte tvar

Vyzkoušejte kruh, obdélník, šipku či jakýkoliv jiný tvar, který naleznete v galerii Obrazce na kartě Vložení. Na kartě Formát obrazce zvolte libovolnou barvu – například bílou. Klikněte na ikonu Podokno Formát - Možnosti obrazce  - Výplň a nastavte průhlednost tvaru (např. 15 %). Upravte průhlednost tak, aby byl obrázek mírně transparentní, ale text stále snadno čitelný.

Tvar můžete také částečně umístit mimo snímek, což působí efektně a podtrhne to význam textu ve vztahu k obrázku. 

Krok 3

Přeneste text

Tvar je stále umístěn nad vrstvou textu, proto označte okna pro editaci titulku a textového popisku, klepněte pravým tlačítkem myši a zvolte Přenést do popředí. Pravděpodobně budete muset také upravit velikost a umístění textu i tvaru. Hotovo!

Krok 4

Určitě to zvládnete i lépe než my v krátké názorné ukázce. Technika je opravdu velmi snadná a pomůže vám dobře oživit vaše vystoupení a zdůraznit podstatné informace. Vyzkoušejte ji!

-bb-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine