Zlepšete se v komunikaci: Bloky, které překonat

Přemýšleli jste někdy,  jaké chyby v komunikaci nám brání v tom, abychom měli opravdu naplňující vztahy? Někdy za to může už samotný slovník, který používáme.

Ilustrační snímek

Web addicted2success.com identifikoval několik bloků, které často učiní jakoukoli rozumnou komunikaci nemožnou. Znáte je? Když o nich víme, je to první krok na cestě k jejich překonání, nebo dokonce úspěšnému odstranění z komunikace s ostatními.

Předvídání, co řeknou druzí

To funguje skutečně výborně, pokud chcete, aby někdo cítil, že velmi omezujete jeho prostor k vyjádření. Nepokoušejte se číst myšlenky. Když okrádáte ostatní o možnost vyjádření, celou konverzaci tím sabotujete. Raději druhé pečlivě vyslechněte – nechte je říct, co chtějí.

Moralizování

Ovládněte své pokušení radit ostatním, co mají dělat. Říkat, jak mají žít své životy, je jistý způsob, jak si odcizit i ty nejbližší přátele. Chcete-li ostatním radit, musíte být nejdříve vzorný a pozorný posluchač – teprve potom se vám může stát, že budete o radu skutečně požádáni.

Nálepkování

To by mělo být ponecháno dětem na základní škole. Z nějakého důvodu se však k nálepkování uchylují i dospělí. Vlastně to znamená, že se nesnažíte pochopit situaci druhého. Jste prostě líní na úkor ostatních.

Generalizace

To je opět případ lenosti, stejně jako předchozí nálepkování. Když se určité chování opakuje, ještě to neznamená, že se bude opakovat skutečně pokaždé (nebo naopak nikdy). Zobecňováním ztrácíte vlastní zvědavost, protože odmítáte vynaložit úsilí.

Lhaní

Pokud vaše slova ztratí hodnotu, ztratíte i vy sami nejen důvěryhodnost, ale také schopnost vytvořit s ostatními lidskými bytostmi něco smysluplného. Ulehčení nebo vyhnutí se odpovědnosti prostě nestojí za to. Řekněte raději skutečnou pravdu – jde tu o ten druh pravdy, kdy odkryjete a přiznáte vlastní nedokonalost. Nepředstírejte, že jste dokonalí. Často tak získáte něco, co jste možná ani nečekali – soucit a respekt druhých.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success